El primer ministre britànic, Boris Johnson, està veient com el seu lideratge està cada vegada més qüestionat per l'oposició. Després dels tortuosos temps del Brexit, dels quals va sortir reforçat amb una majoria absoluta a Westminster, el líder del Regne Unit veu ara com unes acusacions de corrupció estan fent trontollar tot el seu govern.
Tot va començar amb la difusió d'uns missatges de text privats en què Johnson prometia a l'empresari James Dyson "arreglar" un assumpte fiscal. Els mitjans britànics han apuntat que l'exassessor del primer ministre Dominc Cummings (acomiadat el passat mes de novembre) seria al darrere de la filtració, tot i que ell ho ha negat.
En qualsevol cas, el 'favor' que Johnson hauria fet a aquest empresari és que els treballadors de la seva empresa no haurien de pagar impostos addicionals si la companyia es traslladava de Singapur al Regne Unit per fabricar respiradors durant l'inici de la pandèmia de la Covid-19, ara fa un any.
"Si pensen que hi ha una alguna cosa remotament maliciosa, dubtosa, estranya o sòrdida en intentar aconseguir més respiradors en un moment de pandèmia nacional, i fer tot el que estigui en el teu poder per a això, llavors és que estan malament del cap", s'ha defensat Johnson. "Quan afrontes una pandèmia i tens 9.000 respiradors, com teníem --i no teníem més--, i fins on sabíem, connectar les persones a respiradors era l'única manera d'ajudar-les quan tenien complicacions amb la Covid, per descomptat que era correcte reclutar els millors fabricants britànics", va afegir al respecte.
Un altre escàndol que ha envoltat el primer ministre ha estat la reforma de la seva residència oficial a Downing Street, la qual s'hauria dut a terme presumptament amb donatius no declarats de simpatitzants del Partit Conservador.
El setge opositor
Per tot això, des l'oposició han reclamat, cada vegada amb més força, investigar a fons la gestió del govern. El líder de l'oposició laborista, Keir Starmer, ha argumentat que el problema no són les operacions per comprar respiradors durant la pandèmia, sinó la facilitat dels empresaris per pressionar el primer ministre que han posat en evidència els missatges.
"La diferència aquí és entre aquells que poden accedir al primer ministre enviant-li missatges de text i aquells que estan fora d'aquest cercle màgic. Hem d'arribar al fons d'aquesta qüestió. Això és governar per WhatsApp, i està malament", ha argumentat just quan s'ha sabut que els ministres de Sanitat i Economia van cedir a pressions de l'exprimer ministre David Cameron per afavorir interessos d'una firma financera.
Pel que fa a la presumpta reforma irregular de Downing Street, el líder del Partit Laborista per comunitats, Steve Reed, va exigir que l'Executiu fés pública "tota la correspondència relativa a pagaments o donatius en relació amb la reforma". "Hem de saber quina quantitat es va gastar i qui va pagar en primer lloc per les obres que el primer ministre proposa ara reemborsar", va dir.
S'ha sumat al setge la primera ministra d'Escòcia, Nicola Sturgeon, que ha demanat investigar "els mercadejos" del Govern i ha assegurat que "la pudor a corrupció s'està fent insuportable".
Sturgeon ha llançat aquestes acusacions quan queden poques setmanes perquè se celebrin les eleccions al Parlament escocès, on la líder del Partit Nacionalista Escocès pretén revalidar la seva majoria per forçar Londres a concedir un segon referèndum d'autodeterminació per a la nació.