El Ministeri d'Afers exteriors de Jordània ha pres una decisió significativa en resposta a la situació a Gaza. En un comunicat oficial emès aquest dimecres, el ministre d'Exteriors de Jordània, Ayman Safadi, anuncia la retirada del seu ambaixador a Tel-Aviv com un acte de protesta contra la guerra a Gaza duta a terme per Israel. La declaració no especifica si aquesta acció implicarà la ruptura de les relacions entre Jordània i Israel, però sí que indica la forta condemna jordana de les operacions militars a Gaza. El comunicat, difós per l'agència de notícies oficial jordana Petra, revela que el ministre d'Exteriors, Ayman Safadi, ha convocat immediatament l'ambaixador jordà a Israel. La decisió de retirar l'ambaixador es mantindrà en vigor fins que Israel posi fi a les seves operacions militars a Gaza, així com a la catàstrofe humanitària que està generant i a les mesures que priven els palestins dels seus drets fonamentals, inclòs l'accés a aliments, aigua i medicaments.
El ministre Ayman Safadi ha subratllat que Jordània continuarà treballant activament per posar fi a la guerra a Gaza, proporcionar ajuda humanitària, protegir els civils i evitar les "conseqüències desastroses" d'aquesta situació a la regió. A més, ha insistit que "la pau justa i duradora per al poble palestí es basa en la solució de dos Estats", que implica la creació d'un Estat nacional palestí independent i sobirà amb Jerusalem ocupada com la seva capital, juntament amb les fronteres del 4 de juny de 1967. El ministre va destacar que aquesta solució representa l'única manera de garantir la seguretat de tots els pobles i països a la regió. La declaració de Jordània reflecteix una postura ferma en suport a la causa palestina i cerca exercir pressió diplomàtica sobre Israel per a posar fi a les hostilitats a Gaza i abordar la greu situació humanitària que afecta la població palestina.
Xile i Bolívia criden a consultes als seus ambaixadors a Israel
El Govern de Xile ha cridat a consultes aquest dimarts el seu ambaixador a Israel, Jorge Carvajal, a causa de les "inacceptables violacions" humanitàries per part de l'Exèrcit Israelià contra els palestins a la Franja de Gaza. Així ho han anunciat tant el president del país, Gabriel Boric, com el Ministeri d'Exteriors en un comunicat en el qual condemnen el "càstig col·lectiu" i les violacions del Dret Internacional Humanitari contra la població civil. "Xile condemna enèrgicament i observa amb gran preocupació que aquestes operacions militars —que a hores d'ara del seu desenvolupament comporten un càstig col·lectiu a la població civil palestina a Gaza— no respecten normes fonamentals del Dret Internacional, com demostren les més de 8.000 víctimes civils, en la seva majoria dones i nens", ha publicat Boric al seu compte de la xarxa social X.
Per altra banda, Bolívia ha trencat relacions diplomàtiques amb Israel. La ministra de la Presidència, María Nela Prada, ha explicat que el president bolivià, Luis Arce, va prendre aquesta decisió "en repudi i condemna a l'agressiva i desproporcionada ofensiva d'Israel en la franja de Gaza". Segons un comunicat llegit pel vicecanceller, Freddy Mamani, el país andí, “en el marc de la seva posició principista”, se suma a la Declaració de Drets Humans de les Nacions Unides i el seu “rebuig de tots els tractes cruels, inhumans i degradants” que, segons el Govern bolivià, ocorren a Orient Mitjà.
Bolívia exigeix “el cessament dels atacs que han provocat fins ara milers de morts civils i el desplaçament forçat de palestins” i també “el cessament del bloqueig que impedeix l'entrada d'aliments i aigua” a la Franja. Igualment, rebutja el bloqueig que sofreix el personal humanitari que procura arribar a la zona de conflicte. El país s'adhereix a la posició que manté el secretari general de Nacions Unides, António Guterres, respecte al conflicte i demanda un immediat alto el foc.