Milers de persones han sortit aquest diumenge als carrers de diferents ciutats a Bielorússia per demanar al president del país, Aleksandr Lukaixenko, que marxi. Després d'una setmana on la violència i brutalitat policial ha estat protagonista, l'oposició va demanar vagues i manifestacions massives i pacífiques per denunciar el frau electoral que havia donat la victòria a Lukaixenko amb un 80% dels vots.
Lukaixenko va organitzar, al seu torn, una contra manifestació amb la intenció de fer-se un bany de masses. D'aquesta manera, es van posar diversos autocars per congregar a Minsk gent d'arreu del país i contrarestar d'aquesta manera la manifestació organitzada per l'oposició.
El digital bielorús TUT.BY va descriure, però, la manifestació organitzada per l'oposició com la "més gran celebrada mai en la història de Bielorússia".
Durant la setmana passada, unes 6.700 persones van ser detingudes, segons assenyala la BBC. Persones que, segons han explicat i recollit diverses organitzacions, haurien patit tortures, cops i no se'ls hauria donat ni menjar ni aigua. Milers de persones s'han anat concentrant al llarg de la setmana a les portes dels centres de detenció per esbrinar si els seus amics o familiars eren a l'interior. Els crits i els cops es podien sentir des de l'exterior.
En aquests últims dies, treballadors d'empreses estatals van començar jornades de vaga i s'espera que després de la protesta multitudinària d'aquest diumenge, n'hi hagi més.
El "bany de masses" de Lukaixenko
Autobusos gratuïts i tot de facilitats per aconseguir reunir un bon gruix de persones a Minsk. La realitat, però, ben diferent. El president va dir que fins a unes 50 mil persones van congregar-se a la plaça. El ministre de l'Interior bielorús va dir, fins i tot, que n'hi havien hagut 65 mil. Alguns periodistes de la zona, però, han intentat ensenyar les diferències entre una concentració i l'altra.
Un Lukaixenko incòmode va cridar que "mai" els donarien "el nostre país". "No estic aquí perquè vulgui poder, li he donat les meus millors anys al país!", insistia durant el seu discurs. El president va acusar l'oposició de voler debilitar el país i també de ser qui provoca la violència als carrers. "Si acceptem noves eleccions, perdrem el país".
"Voleu llibertat? No! Voleu Canvis? No! Voleu reformes? No!", preguntava i responien durant el discurs.
Una manifestació històrica
Centenars de milers de persones van concentrar-se a la capital del país per exigir canvis i farts de la brutalitat i violència policial dels últims dies.
Segons el portal d'informació TUT.BY s'haurien ajuntat unes 220 mil persones
Per què hi ha protestes a Bielorússia?
Diumenge 9 d'agost, jornada electoral a Bielorússia. Després de setmanes de mobilitzacions per part de l'oposició, el president del país, Aleksandr Lukaixenko, —al poder des del 1994— obtenia el seu sisè mandat consecutiu, amb el 80% dels vots. Quan es van començar a saber els resultats i a publicar-se els primers sondejos, els candidats opositors es van reunir al costat dels col·legis electorals, tot i les advertències de les autoritats de no fer-ho. Alguns van ser detinguts i es van produir els primers enfrontaments entre manifestants i antidisturbis.
L'oposició, liderada per Svetlana Tikhanóvskaia, s'ha negat a acceptar els resultats, mentre que, al seu torn, Lukaixenko els ha titllat d'"ovelles" controlades des de l'estranger. I ha assegurat després dels aldarulls que no permetrà que destrossin el país.
Tikhanóvskaia, que dilluns va estar desapareguda durant hores, "està bé" i hauria fugit a Lituània, segons hauria informat el mateix ministre d'Exteriors del país, Linas Linkevicius.