El ministre d'Afers Exteriors en funcions, Josep Borrell, ha estat nominat aquest dimarts pels caps d'estat i de Govern de la Unió Europea (UE) per ocupar el càrrec d'alt representant per a la Política Exterior comunitària.
El polític socialista, de 72 anys, que ja va ser president del Parlament Europeu entre 2004 i 2007 i des de juny de 2018 ha exercit com a ministre d'Exteriors en el govern de Pedro Sánchez, substituirà en el càrrec a la també socialista italiana Federica Mogherini.
La persona que ocupa el càrrec d'alt representant per a la Política Exterior assumeix al mateix temps una de les vicepresidències de la Comissió Europea, amb el que Borrell es convertiria en el representant espanyol en l'Executiu de la UE. En aquesta nova legislatura, el càrrec d'alt representant, també inclourà les competències en ajuda humanitària i en la política d'ajuda i desenvolupament envers Àfrica.
El nomenament ara ha de ser acceptat pel nou president de la Comissió Europea i avalat pel Parlament Europeu, que ha de donar el seu vistiplau al conjunt de membres de l'Executiu comunitari.
Ara bé, de les cinc carteres comunitàries que es decidien en aquesta cimera europea, la de l'alt comissionat és la menys rellevant i amb menys pes dins la Unió Europea, tot i que representa un altaveu en el pla internacional, el poder efectiu es pràcticament nul, ja que les decisions en matèria diplomàtica dins la UE es prenen per unanimitat entre tots els membres de la Unió, i la veu cantant la porten els governs alemany i francès.
De fet des de La Moncloa, no es les tenien totes de lliurar la batalla per aconseguir que Borrell fos el nou cap de la diplomàcia Europea, ja que espanya preferia aconseguir la vicepresidència econòmica, que dins l'Executiu comunitari té més força, i que per tant, l'elecció de Borrell es veu, des d'Europa, com un premi de consolació per a Espanya.