L'alt comissionat de la Unió Europea (UE) per a Afers Exteriors, Josep Borrell, ha estat una de les figures europees que més han sostingut la necessitat de seguir armant Ucraïna i no ha desaprofitat la Conferència de Seguretat de Munic (MSC) per insistir-hi. Borrell ha exigit accelerar i augmentar l'ajuda militar a Ucraïna. "Cal fer més i més ràpidament, hem d'accelerar la nostra ajuda militar a Europa. Tots els líders europeus han dit aquí que Rússia no pot guanyar la guerra, que Ucraïna ha de guanyar la guerra. Hem de passar les paraules als fets", ha afirmat.
"Vam armar Ucraïna perquè la guerra és un gran desafiament existencial per a la nostra seguretat. (El president Volodímir) Zelenski i Ucraïna no tenen prou munició, però tenen prou motivació", ha remarcat abans que comences la taula rodona en què participava en la MSC.
Dos respectes a mitjà i llarg termini
Al costat del desafiament a curt termini, que és augmentar i accelerar l'ajuda militar a Ucraïna, Borrell va assenyalar dos reptes a mitjà termini que són augmentar la capacitat de la indústria armamentística europea i ocupar-se més del sud global. Pel que fa a això darrer Borrell va dir que havia detectat en certs països cert escepticisme davant el suport a Ucraïna i va dir que Europa ha de comportar-se de manera que quedi clar que ho defensa són valors universals i no valors que només tenen validesa quan és atacat un veí europeu.
"Veiem que a Àfrica hi ha cert escepticisme. La gent té memòria i té sentiments. Hem de mostrar que defensem valors universals i no valors que només valen quan Ucraïna és atacada", va assegurar.
Tard i malament
A la mateixa taula rodona on ha participat Borrell també hi ha estat la primera ministra estonia Kaja Kallas i el seu homòleg suec Ulf Kristersson. Per una banda, Kristersson ha retret: "He estat fa poc a Kíiv. Els ucraïnesos ens diuen: vostès ens manen armes i això està bé. Però les manen massa tard i massa lentament". Per altra banda, Kallas ha recordat que Rússia dispara cada dia l'equivalent a la producció mensual europea de munició, per això recomana accelerar la producció europea.
"Crec que Rússia aposta que la UE es cansi de la seva pròpia iniciativa. Rússia no es cansarà tan ràpidament. Veiem que Putin està fent el que ha anunciat durant anys. A Hitler tampoc que se'l va creure i era força obert amb les seves metes", ha sentenciat la primera ministra d'Estònia.
Kallas ha apuntat que la millor protecció i garantia d'una seguretat duradora és que Ucraïna ingressi a l'OTAN. Mentrestant, Borrell ha dit que Ucraïna és un membre de la família europea i que ha d'ingressar a la UE. Dos objectius que des de Kíiv no es descarten.