Josep Borrell continua avivant el foc amb la Xina. L'alt representant de la Unió Europea per Afers Exteriors fa setmanes que adverteix del risc d'una invasió del gegant asiàtic a l'illa de Taiwan. Fa només uns dies, el dirigent europeu va advocar pel diàleg com a mitjà per evitar "escalades" que desestabilitzin la regió. "La majoria de problemes, si volem evitar que arribin a l'irreparable, que és la guerra, s'ha de reforçar els contactes diplomàtics, el diàleg, la negociació, l'entesa mútua", va dir, en una aposta clara per esquivar la tensió. Borrell va admetre que la UE veu la invasió com una possibilitat real, "però davant aquest risc, el que s'ha de fer és no posar més llenya al foc".
Això és precisament el que ha fet ell mateix aquest dissabte. En un article d'opinió a Le Journal du Dimanche, Borrell ha dit que reunirà els ministres d'Afers Exteriors de tots els països de la Unió Europea aquest dilluns per parlar sobre aquesta qüestió. "Perquè si la Xina no amenaça directament la nostra seguretat, suposa un repte multidimensional per a Europa donat el seu pes sistèmic al món que no té res a veure amb el de Rússia", va dir.
L'illa de Taiwan és on Europa fixa la seva atenció. La posició oficial de la UE reconeix que només hi ha una Xina --la continental i la insular--. "Però no sota cap condició", alerta Borrell a l'article. "I certament no mitjançant l'ús de la força". Per evitar qualsevol escalada a la regió, l'alt representant creu que Europa ha de ser-hi "molt present" per defensar els seus interessos econòmics, comercials i tecnològics. Tant és així que Borrell aposta per solucionar-ho amb presència militar europea. "Faig una crida a les marines europees a patrullar l'estret de Taiwan per demostrar el compromís d'Europa amb la llibertat de navegació en aquesta zona absolutament crucial", diu, en una evident escalada de la retòrica contra la Xina i que tan sols fa seguiment de l'estratègia contundent dels Estats Units.
Emmanuel Macron es desmarca
Les paraules del representant europeu arriben només dues setmanes després que la Xina iniciés tres jornades d'exercicis militars al voltant de Taiwan en resposta a una trobada entre la presidenta insular, Tsai Ing-wen, i el president de la Cambra de Representants dels Estats Units, Kevin McCarthy. I és que al país nord-americà tots els dirigents semblen decidits a incrementar les tensions amb el gegant asiàtic: el mateix president Joe Biden podria anunciar restriccions a la inversió a la Xina en les pròximes setmanes, abans de la trobada del G-7. Però la suposada amenaça xinesa que veu Borrell no genera la mateixa reacció entre els líders europeus. Aquest mes, el president francès, Emmanuel Macron, va provocar una certa polèmica advertint que el continent no hauria de fer "seguiment" dels Estats Units en cas que hi hagués un conflicte bèl·lic entre la Xina i Taiwan.