Més sang a les mans de la policia iraniana enmig de les protestes feministes massives. Hadith Najafi, una jove de 20 anys que havia participat en les manifestacions arran de la mort de Mahsa Amini, una altra noia morta a mans de la policia de la moral per no portar ben posat el hijab, ha mort després de rebre 6 trets, presumptament disparats pels agents de l'autoritat, a la ciutat de Karaj. Najafi va protagonitzar un dels vídeos que es va fer més viral de les mobilitzacions, en el qual se la podia veure amb el cap destapat i recollint-se els cabells abans d'endinsar-se en la protesta. Segons els mitjans locals, ja hi ha 41 persones que han perdut la vida arreu de l'Iran en el marc d'aquests esdeveniments.
Mor Hadith Najafi
Immediatament després de fer-se pública la notícia, les xarxes s'han omplert de missatges de condol i ràbia, i en memòria de la participació de Najafi en les protestes, a més de les imatges de les ferides que li van causar la mort. Alguns usuaris asseguren que la jove va ser apallissada abans de rebre 6 trets a la cara i al cor. Najafi es va fer viral enmig de les protestes, per penjar vídeos on se la veia ballant sense hijab, i que es van convertir en un símbol de l'esperit del moviment recentment sorgit al país.
41 morts en les protestes arreu de l'Iran
Almenys 41 persones han mort en les protestes que sacsegen l'Iran des de fa nou dies per la mort de Mahsa Amini, que va morir després de ser detinguda per no portar ben posat el vel islàmic, informen la televisió iraniana i Efe. “Lamentablement, 41 persones han perdut la vida en els disturbis dels últims dies en diferents parts del país”, va informar la televisió IRIB. El canal estatal va matisar que es tracta del seu propi recompte i no de dades oficials. El Govern organitza aquest diumenge noves marxes en suport del règim en una repetició del que ja es va fer el divendres, quan milers d'iranianes van marxar en defensa del vel islàmic i en oposició a les protestes per la mort de la jove de 22 anys.
Amini va ser detinguda el dimarts de la setmana passada per l'anomenada Policia de la moral a Teheran, on es trobava de visita, i va ser traslladada a una comissaria per a assistir a "una hora de reeducació" per portar malament el vel. Va morir el divendres 16 en un hospital on va arribar en coma després de patir un atac de cor, que les autoritats han atribuït a problemes de salut, una cosa rebutjada per la família. Les protestes després de conèixer-se la seva mort i des de llavors s'han repetit manifestacions al llarg del país i forts xocs amb les forces de seguretat. Les autoritats no informen del nombre de detinguts totals, però només la província de Guilan va informar ahir de la detenció de 736 "esvalotadors". El president iranià, Ebrahim Raisí, va fer una crida ahir dissabte a actuar de manera “decisiva" contra els qui s'oposen a la seguretat i tranquil·litat del país" i va demanar que es "separi la protesta i la pertorbació de l'ordre públic".