La junta militar que governa Birmània amb mà de ferro des del cop d'estat de 2021 no afluixa ni després del terratrèmol que ha assolat el país i ja deixa 2.719 morts i milers de ferits. El sisme de 7,7 graus travessa les línies del front de la guerra civil que viu el país des de la violenta pressa del poder dels militars. El conflicte enfronta grups rebels prodemocràtics i els militars i no s'ha aturat per aquesta catàstrofe natural. Segons informen diversos mitjans internacionals, la junta militar ha bombardejat zones afectades pel terratrèmol. A més, agències internacionals exigeixen al govern militar que els faciliti l'accés per poder repartir l'ajuda humanitària.
L'ONU ha qualificat els atacs de “completament escandalosos i inacceptables”. El relator especial Tom Andrews ha declarat a la BBC que és “increïble” que l'exèrcit continuï “llançant bombes quan s'intenta rescatar persones” després del terratrèmol. Per altra banda, l'enviada especial de les Nacions Unides per a Birmània, Julie Bishop, ha exigit el cessament d'hostilitats en el conflicte. “La continuació de les operacions militars en zones afectades per la catàstrofe comporta el risc que es perdin més vides i soscava la necessitat comuna de resposta”, ha remarcat en un comunicat.
El Govern d'Unitat Nacional (NUG, en les sigles en anglès), que combat la junta militar i controla parts de Birmània, ha afirmat que els militars colpistes han dut a terme fins a 11 bombardejos a diverses zones del país des que va colpejar el sisme i han provocat almenys 10 morts.
NEW FOOTAGE 🔴
— Open Source Intel (@Osint613) March 31, 2025
New footage allegedly shows the utter devastation from the Myanmar earthquake, which completely destroyed the city of Mandalay. pic.twitter.com/Ye2S1M2JPd
Dificultats perquè arribi l'ajuda
Per altra banda, diverses agències i organitzacions internacionals han denunciat que es troben amb moltes dificultats per poder fer arribar l'ajuda humanitària. “Alguns dels subministraments d'ajuda, la majoria, no es van donar a les persones que ho necessiten. En algunes zones de Mandalay, l'ajuda no va arribar. L'ajuda va ser confiscada per la junta militar”, ha afirmat el doctor Nang Win en declaracions a The Guardian.
A les zones on l'exèrcit no té el control total, els mateixos militars estan bloquejant l'arribada d'ajuda. “Si un grup de socorristes ve i diu que volem entrar, sobretot a Sagaing, no et deixaran, et diran que necessites un permís i un cop ho aconsegueixes és massa tard”, ha lamentat Nang. Segons remarca la BBC, al país hi ha una preocupació generalitzada que els militars utilitzin l'ajuda com a arma en la guerra civil.
Simultàniament, l'ONU va alertar aquest dilluns que els hospitals estan desbordats i que moltes persones estan dormint a la intempèrie per la por de noves rèpliques del terratrèmol, alhora que va demanar que no hi hagi traves a l'enviament d'ajuda. Molts països veïns s'han bolcat a ajudar en les tasques de rescat enviant material i personal, però això no els garanteix l'accés.