El Tribunal Constitucional de Romania ha declarat l’anul·lació de la primera volta de les eleccions presidencials, fet que obliga el país a repetir tot el procés electoral des del principi. La decisió unànime de l’audiència és “definitiva i vinculant” i arriba després dels dubtes al voltant del recompte dels vots del passat 24 de novembre. El Consell Suprem de Defensa Nacional de Romania va detectar intents d'ingerència russa i les autoritats van denunciar que el candidat independent Calin Georgescu s'havia beneficiat d'una presència encoberta a TikTok, on no apareixia catalogat com a presidenciable. La sentència serà publicada al butlletí oficial de l’Estat i, aleshores, l’actual govern romanès haurà de proposar una nova data per les eleccions en un termini de fins a tres mesos.

Amb un discurs nacionalista i d’ultradreta, Georgescu es va imposar a la primera volta de les eleccions contra tot pronòstic per davant d’Elena Lasconi, la candidata del partit Unió Salvar Romania. Tot i això, la conservadora ha criticat l’ordre judicial perquè va en contra de “l’essència mateixa de la democràcia” i ha declarat que, "agradi o no", més de nou milions de ciutadans van expressar les seves preferències. En aquest sentit, ha assenyalat que, encara que la propaganda russa "sense control" és "un problema molt greu", cal afrontar-lo després de les eleccions. Lasconi ha sentenciat en una publicació a la xarxa social X que “l'estat romanès no ha defensat la democràcia” i ha assegurat que aconseguirà igualment assolir la presidència.

Per la seva banda, l’actual primer ministre, Marcel Ciolacu, ha defensat que la decisió del Constitucional és "l'única solució correcta" davant la "descarada" intervenció russa. El socialdemòcrata es va situar en tercera posició als comicis presidencials i va quedar eliminat per a la segona volta per només 2.000 vots. Tanmateix, el seu partit va guanyar les altres eleccions celebrades l’1 de desembre, les legislatives, amb el 21,96% dels vots. En aquest sentit, Ciolacu ha considerat que és "extremadament important" completar "de manera ràpida" el procés de formació del nou govern. El primer ministre aposta per una majoria "proeuropea".

L’ombra de Rússia

El primer ministre de Romania és qui disposa del poder per decidir cap a on es dirigeix la política exterior i de seguretat del país. És per aquest motiu que la victòria en primera instància de Georgescu, acusat de beneficiar-se de la ingerència russa a les xarxes socials, preocupa als socis de Bucarest, tant a la Unió Europea com a l’OTAN. En una entrevista a la BBC, l’ultradretà va negar ser “l’home de Moscou” en aquestes eleccions, malgrat descriure el president de Rússia, Vladímir Putin, com un "patriota" i un "líder". Georgescu ha assegurat que, si arriba a la presidència, l’ajuda militar a Ucraïna serà “zero”. Així mateix, és un admirador confés de mandataris com l'hongarès Viktor Orbán i el president electe dels Estats Units, Donald Trump.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!