La justícia Argentina ha suspès avui temporalment la reforma laboral del decret de necessitat i urgència (DNU), signat pel president argentí, Javier Milei, el passat dia 20 de desembre per avançar en una àmplia desregulació de l'economia. Els jutges Andrea García Vior i Alejandro Sudera han dictat aquest dimecres una mesura cautelar que deixa sense efecte els canvis en matèria laboral que havien entrat en vigència el 29 de desembre. La setmana passada, la Confederació Nacional del Treball (CGT), d'inspiració peronista, va dur a terme una mobilització contra el DNU i a més va sol·licitar al Poder Judicial que frenés els canvis laborals que el govern de Milei volia imposar per decret. Així mateix, el governador de La Rioja, Ricardo Quintela, ha demanat a la Cort Suprema que declari inconstitucional el decret.
Les mesures de Milei s'han trobat amb l'oposició de bona part dels sindicats argentins. La Confederació General del Treball (CGT) ha convocat una vaga general per al pròxim 24 de gener en oposició a les recents mesures del nou govern. L'acció començarà a les 12 hores del migdia i s'allargarà fins a la mitjanit. A més d'una aturada laboral, també hi haurà una mobilització que espera reunir centenars de milers de manifestants fins a les portes del Congrés nacional, a Buenos Aires.
La mesura va ser convocada en resposta a la multitud d'iniciatives econòmiques ultraliberals que ha impulsat Javier Milei des de la seva arribada a la presidència. A mitjans de desembre, el mandatari va anunciar una reforma de més de 300 normes legislatives en un sol decret de govern per desregular l'economia argentina. Dins del paquet —conegut amb el nom de DNU, les sigles de 'decret de necessitat i urgència'— s'inclou la privatització d'empreses públiques, la flexibilització del mercat laboral, la derogació de la llei de lloguers, el permís de vendre terres argentines a inversors estrangers i la possibilitat que els clubs de futbol es converteixin en societats anònimes. També ha influït en la convocatòria de la vaga la decisió de Milei de no renovar els contractes d'uns 7.000 funcionaris públics, amb la intenció de reduir les despeses estatals.
Argentina tanca el 2023 amb un 200% d'inflació
El Govern argentí ha admès aquest dimecres que la inflació el mes de desembre rondarà el 30%, un percentatge que provocarà que la inflació del global de l'any 2023 gairebé arribaria al 200%, situant-se així a la vora de la hiperinflació. "Entenem que el problema inflacionari és una de les grans batalles que tenim per lliurar i que estem lliurant, i sabem molt bé com acabar amb la inflació (...) però és un procés llarg", ha dit en conferència de premsa el portaveu presidencial, Manuel Adorni, qui ha fet referència en diverses ocasions a l'herència rebuda per l'Executiu d'Alberto Fernández (2019-2023), que ha qualificat de "desastre".