El Tribunal de Magistrats de Westminster emetrà el dimecres 20 d'abril l'ordre d'extradició de Julian Assange als Estats Units, que haurà de ser aprovada posteriorment per la ministra de l'Interior, Priti Patel. Segons han informat aquest dilluns fonts de l'entorn de l'activista australià, és d'esperar que la jutgessa Vanessa Baraitser sigui qui remeti l'ordre a Patel, que haurà de decidir en les següents setmanes si aprova o no el lliurament a Washington; tenint en compte qualsevol factor que pugui incidir en el cas. Baraitser és qui es va ocupar del cas del fundador de WikiLeaks en primera instància, abans que arribés al Tribunal Suprem. La defensa del periodista ha indicat que presentarà a la ministra conservadora arguments en contra de l'extradició abans del 18 de maig, dins del termini legal establert. Actualment, Assange compleix presó preventiva a la presó londinenca de màxima seguretat de Belmarsh.
La màxima instància judicial del Regne Unit, el Tribunal Suprem, va donar el passat 14 de març llum verda al lliurament d'Assange perquè va desestimar un recurs de l'activista i periodista amb la intenció d'impedir-la. Aquesta decisió va posar fi a un procés judicial que va arrencar el 21 de gener de 2021, quan Baraitser va denegar l'extradició de l'acusat en considerar que presentava risc de suïcidi i que les condicions penitenciàries en EE. UU. podien exacerbar-lo. Encara que finalment Washington ha aconseguit revertir aquesta decisió inicial, els advocats de l'exhacker han indicat que encara podrien recórrer altres aspectes del cas, que se suposa que faria en funció de la decisió de Patel.
Els Estats Units el requereixen per processar-lo per 18 delictes d'espionatge i intrusió informàtica que, segons els seus advocats, poden portar fins a 175 anys de presó en aquest país. Les acusacions estan relacionades amb les publicacions del seu portal WikiLeaks, que el 2010 i el 2011 va exposar abusos d'EUA en el seu centre de detenció de Guantánamo (Cuba) així com presumptes crims de guerra a l'Iraq i l'Afganistan.
El passat 24 de març, Assange es va casar amb l'advocada Stella Moris a la presó de Belmarsh. Està reclòs en aquest centre penitenciari des de 2019, quan l'Equador va permetre a la policia britànica que entrés a la seva ambaixada, perquè pogués així detenir Julian Assange. Moris es va unir en la defensa d'Assange el 2011, i el dia del seu casament va portar un vestit de núvia amb paraules escrites en favor de l'activista, com "lliure", "noble" o "salvatge". Julian Assange té ara mateix 50 anys, mentre que Moris en té 38. El cas és que l'advocada ha tingut ja dos fills amb el periodista i activista des que Assange va arribar a l'ambaixada de l'Equador a la capital del Regne Unit.