La justícia francesa ha ratificat la pena de tres anys de presó a l'expresident Nicolas Sarkozy per un delicte de corrupció i tràfic d'influències. D'aquesta manera es confirma la sentència que se li va imposar el març de 2021 en primera instància. Dos anys enrere la seva condemna ja va ser de tres anys de presó, dos exempts de compliment, per un delicte comès el 2014, dos anys després d'abandonar el poder, quan, segons la sentència, va utilitzar la seva influència per obtenir benefici en una altra causa. La confirmació és una gerra d'aigua freda, però en la seva defensa encara pot recórrer un cop més.
Sarkozy és el primer excap de l'Estat condemnat a una pena de presó efectiva, però no ingressarà a la presó, perquè el tribunal va precisar en la seva condemna que pot complir la pena en arrest domiciliari i amb un braçalet electrònic. Tanmateix, no és l'únic condemnat per la justícia a la presó, però no efectiva. És el cas de Jacques Chirac, qui va ser condemnat a dos anys per un cas de treballs ficticis a l'Ajuntament de París.
Promeses en sortir de l'Elisi
Tot aquest cas va sortir a la llum arran d'unes converses telefòniques intervingudes per la policia el 2014 entre Sarkozy i el seu advocat, Thierry Herzog, en la que es desprenia que havien contactat Gilbert Azibert, llavors membre del Tribunal Suprem, per obtenir informació en una altra causa oberta contra l'expresident a canvi d'ajudar el magistrat a aconseguir un lloc a Mònaco. La sentència recull la "particular gravetat" del delicte comès per Sarkozy per la seva condició d'expresident, que "es va servir del seu càrrec i de les seves relacions" per "al seu interès personal", la qual cosa omple de descrèdit un càrrec que, per la Constitució, li atorga el poder d'equilibri de la justícia.
Tot i que Sarkozy sempre ha negat la seva culpabilitat, ja només li queda la via del Tribunal Suprem per poder-la demostrar. Té cinc dies per presentar aquest recurs. Es tracta d'un nou revés judicial per a l'home que va presidir França entre el 2007 i el 2012, condemnat també a una pena d'un any de presó el setembre del 2021 pel finançament irregular de la campanya electoral per a les presidencials del 2012, segons recorda Efe. L'expresident també va recórrer aquesta segona condemna, que serà jutjada en apel·lació el novembre que ve.
Per si no n'hi hagués prou, Sarkozy encara un tercer front jurídic, ja que la Fiscalia Nacional Financera va sol·licitar la setmana passada que comparegui pel finançament de la seva campanya presidencial del 2007 amb fons del règim libi de Muamar Gaddafi.