El Tribunal Suprem Federal de Suïssa ha ratificat les restriccions a la mendicitat imposades a la ciutat de Basilea el 2021. La ciutat del nord-oest de Suïssa va imposar una prohibició parcial contra la mendicitat en determinades zones, en concret, a prop d'estacions de transport públic o de comerços, bancs, restaurants, institucions culturals, edificis oficials i parcs infantils. La imposició d'aquestes restriccions va generar un fort debat i diverses ONG, liderades per Juristes Demòcrates de Suïssa (DJS), van presentar un recurs per reclamar que es revisés una norma que consideraven que vulnerava els drets fonamentals. La cort suprema ha admès parcialment aquest recurs, donat que ha considerat que la prohibició de pidolar als parcs públics és "desproporcionada", però no ha vist vulneració dels drets en la resta de supòsits.
A Basilea, ciutat propera a la frontera amb França i Alemanya, un govern liderat per l'esquerra va aixecar una prohibició total contra la mendicitat el 2019, en considerar que atemptava contra els drets humans. Però l'aixecament d'aquest veto va provocar l'arribada de molts pidolaires de l'Europa de l'Est, fet que va portar el cantó a reintroduir la prohibició dos anys després, la tardor del 2021. En aquesta ocasió, però, no es va fer una prohibició total perquè, el gener d'aquell any, el Tribunal Europeu de Drets Humans es va pronunciar contra una norma similar al cantó de Ginebra, que des del 2008 prohibia la mendicitat. El TEDH va condemnar Suïssa per haver empresonat una dona gitana que no podia pagar les multes que li havien imposat per mendicar al carrer, en considerar que la norma havia vulnerat la seva dignitat humana.
A banda de les restriccions específiques dels llocs on no es pot demanar diners, la llei actual de Basilea prohibeix la mendicitat organitzada i aquella que es fa de forma intrusiva o agressiva. També sanciona l'ús de mètodes enganyosos, com fingir una discapacitat, enviar altres a mendicar o l'ús de menors. Malgrat que el tribunal de Lausana ha avalat la prohibició de la mendicitat en la majoria de supòsits ha reconegut que les persones amb pocs recursos econòmics sovint no poden fer front a una multa i que això pot conduir a la privació de la llibertat. Per això, estableix que tenint en compte la vulnerabilitat d'aquestes persones, quan exerceixin la mendicitat de forma passiva, la multa serà de 50 francs com a màxim, una mesura que s'imposarà després d'haver advertit i haver pres altres mesures per assegurar-se que compleixen la llei.
La mendicitat se sanciona en diversos cantons suïssos, especialment en la part francòfona del país.