ÚLTIMA HORA: Segueix el minut a minut del conflicte Rússia - Ucraïna
La (no) relació entre el president dels Estats Units i Pedro Sánchez ha estat un dels punts febles del president espanyol des que el nord-americà arribés a la Casa Blanca el gener de 2021. Va ser molt sonada la "reunió" que havien de mantenir els dos mandataris en el marc d'una cimera del G20 a mitjans de juliol i que va acabar en una xerrada de pocs segons als passadissos de la reunió. I ara, enmig de la guerra d'Ucraïna, aquesta falta de contacte s'ha tornat a fer evident quan Sánchez ha quedat exclòs de les trucades que ha realitzat Biden per provar de coordinar la resposta al conflicte i debilitar el president rus, Vladímir Putin. Sí que s'ha posat en contacte amb Boris Johnson (Regne Unit), Emmanuel Macron (França), Olaf Scholz (Alemanya) i Mario Draghi (Itàlia), però no amb l'espanyol. Ara, des de l'ambaixada dels Estats Units a Espanya intenten justificar el fet que Biden no compti amb Sánchez com un dels principals líders europeus. Concretament, l'ambaixadora nord-americana, Julissa Reynoso ha recordat que trucades com la de dilluns passat 21 s'han produït en el marc del G7, del qual Espanya no forma part.
Tanmateix, Reynosso ha volgut aclarir que la Casa Blanca ha estat en contacte "directe" amb Sánchez, a part de les cimeres i trobades internacionals en la que ambdós mandataris n'han format part. Així, l'ambaixadora ha insistit que el diàleg entre els EUA i Espanya són "extraordinaris" i que "cada dia" estan en contacte amb membres del Govern espanyol. Però Biden no truca Sánchez. En una entrevista a la cadena COPE, la diplomàtica ha volgut deixar molt clar que el motiu és que el president dels Estats Units estava enfocat en parlar amb el G7 i que no s'ha de mirar més enllà d'això. Així i tot, aquesta no és la primera vegada que succeeix una cosa semblant en el marc de la guerra. A finals de gener, quan el conflicte encara no era una realitat, Biden va excloure Sánchez d'una videotrucada amb diferents líders per coordinar la resposta a l'escalada militar de Rússia a Ucraïna.
El Sàhara, posicions internes
En aquesta setmana convulsa per a Espanya, amb manifestacions diàries de diferents sectors, especialment els transportistes, per l'augment de preu dels carburants, hi ha hagut un altre gran tema que ha centrat la política nacional i sobretot ha tensat les relacions entre els dos socis del Govern. Es tracta de la decisió sobre el Sàhara Occidental que ha pres el president Sánchez i que ha caigut com una gerra d'aigua freda entre la majoria de partits del congrés. Reynoso no ha volgut entrar a valorar aquesta nova posició, ja que són "postures internes". Així i tot, ha volgut recordar que els Estats Units donen suport al rol de les Nacions Unides al Sàhara, encara que ha indicat que la posició del Govern marroquí és un pla que "ha de ser considerat".
A més, ha assenyalat que la visita de la sotssecretària dels Estats Units, Wendy Sherman, al Marroc a inicis d'aquest mes no ha influït en el gir que ha pres Espanya sobre el Sàhara perquè el seu país "no dicta ni dona instruccions" de quina actitud han de prendre els governs en temes interns.
Biden i els atacs cibernètics
En els últims dies, Biden s'ha mostrat convençut que Rússia està "explorant opcions" per llançar possibles atacs cibernètics contra els Estats Units, i ha demanat al sector privat del país que actuï urgentment per reforçar les seves defenses. Biden va fer aquesta advertència al començament d'una setmana que estarà més centrada que mai en la guerra a Ucraïna, ja que ahir dimecres va viatjar a Brussel·les i després a Varsòvia per provar de reforçar la resposta aliada a la invasió russa del territori ucraïnès. Els Estats Units temien des de fa temps que Rússia pogués respondre amb atacs cibernètics a les sancions que ha imposat a Moscou per la seva invasió d'Ucraïna. Dilluns va assegurar que ha detectat "activitat preparatòria" en aquest sentit