Kaliningrad és la província russa que no fa frontera amb Rússia. Les sancions occidentals contra Rússia per la guerra a Ucraïna també han afectat aquesta província, que fa frontera amb Polònia i Lituània. El terreny depèn, és clar, del comerç amb països veïns de la Unió Europea. Des de l'inici de la guerra es creu que els preus es podrien haver duplicat, segons converses amb residents que recull el portal de notícies Nos, dels Països Baixos. "Tot s'ha tornat més car, el menjar, els serveis, les reparacions d'automòbils...", explicava Viktor, un resident. "He hagut de comprar una rentadora i era un 50% més cara que fa un mes". Un dels últims paquets de sancions ha impactat de ple en aquesta localitat. Les empreses de transport russes i bielorusses ja no poden fer servir les carreteres de la UE, amb l'excepció de productes alimentaris i medicaments. Ara s'hauran d'importar altres productes per via aèria o marítima. Això fa pujar els preus, igual que la llarga llista de restriccions a l'explotació. 

kaliningrad dron
Un edifici de Kaliningrad a vista de dron / Unsplash

Els periodistes del diari Novy Kaliningrad compren els mateixos productes cada mes en les principals cadenes de supermercats. La mateixa compra és ara més cara que fa uns vuit mesos, quan el ruble costava més o menys que ara (100 rubles són aproximadament 1,17 euros). El mateix portal constata que l'agost del 2021, la llet costava entre 36 i 40 rubles, mentre que al mes d'abril el preu oscil·lava entre els 44 i 45 rubles. Deu ous, per exemple, han passat de costar entre 55 i 60 rubles a 77 i 90. Els tomàquets han passat del 66 o 80 rubles el quilo a 181 o 200 rubles el quilo. Un quilo de plàtans costava entre 70 i 80 rubles, mentre que ara costa entre 124 i 130. Moltes marques de productes estrangers, no estan disponibles als supermercats. ElNacional.cat, ha estat en conversa amb el govern de la regió, però, des de fa unes setmanes, la connexió s'ha perdut completament. 

Per què Kaliningrad està al mig de països adherits a l'OTAN?

Kaliningrad és una ciutat portuària, també coneguda com a Königsberg durant la seva etapa com a capital de Prússia Oriental des del segle XVI fins a l'any 1945. Va ser aleshores que es va annexionar a la Unió Soviètica, després del final de la Segona Guerra Mundial. Aquesta es va dur a terme després de la firma de l'Acord de Postdam, on l'URSS, Regne unit i els Estats Units van parlar de la reorganització política i territorial europea i també del futur d'Alemanya. Aquests tres països van acordar la divisió del nou territori en tres parts. En aquest context, l'acord contemplava que la ciutat prussiana de Königsberg passes a ser controlada per Moscou. La província de Kaliningrad es troba a uns 600 quilòmetres de la frontera més pròxima amb Rússia. 

autobus kaliningrad unsplash
Un autobús a Kaliningrad / Unsplash

La regió és considerada el Kremlin com un punt estratègi,c precisament per aquesta proximitat amb l'Europa Occidental que forma part de l'OTAN. Una importància que ha crescut després de l'adhesió a la Unió Europea per part dels països que limiten i també per la guerra. Kaliningrad és de vital importància per a Rússia per la seva capacitat armamentística. De fet, durant l'octubre del 2021, el Kremlin va desplegar a la zona diferents sistemes de míssils, entre els quals es troba el sistema de míssils Iskander-M amb capacitat nuclear, tal com recull la BBC. Després de l'inici de la invasió russa a Ucraïna, Rússia encara ha fet servir més aquest bastió per defensar els seus interessos davant l'OTAN i països que conformen l'Aliança. 

Malgrat tot, la connexió terrestre és el principal punt dèbil perquè per arribar des de Rússia a Kaliningrad i viceversa, cal passar per Lituània i Polònia. I la connexió marítima depèn de la ruta del Golf de Finlàndia, territori on part de les aigües pertanyen a Estònia, un altre país, a tocar de Rússia, que forma part de l'OTAN.

Què té d'especial Kaliningrad?

Alguns analistes militars que recull el portal TRT World, destaquen que si l'OTAN intervingués en el conflicte actual o si Moscou apuntés a altres repúbliques exsoviètiques com Lituània, Letònia o Estònia, o fins i tot, Polònia, Kaliningrad podria ser una plataforma de llançament per l'atac de Rússia a aquests països. Alguns investigadors creuen que Putin podria fer servir míssils amb capacitat nuclear per apuntar des de Kaliningrad a les capitals europees, si finalment la guerra es converteix en nuclear. 

 

Imatge principal: una petita embarcació a Kaliningrad / Unsplash