La candidata a la presidència dels Estats Units, Kamala Harris (Oakland, Califormia, 1964), ha repetit tantes vegades que és una dona "criada a una família de classe mitjana" que Donald Trump repeteix aquesta frase amb to burleta als seus mítings. Filla del jamaicà Donald Harris i l'india Shyamala Gopalan, vol fer a les eleccions d'aquest dimarts història com Barack Obama quan es va convertir en el primer president negre dels Estats Units: si és presidenta, no només serà la primera dona, sinó la primera negra i d'origen asiàtic a ocupar aquest càrrec. 

El país és cada cop més divers i el feminisme té gran força, de forma que les arrels i el missatge de Kamala Harris han de fer-la vèncer entre les dones i les minories, però la fan feble davant el votant home blanc, especialment d'àmbits rurals, més conservador i que es decanta per Trump. Allà, però, intenta rascar vots la demòcrata amb anuncis que propaguen que s'ha de ser "suficient home" per "no tenir por a les dones".

Sobre aquests orígens també va fer befa Trump en dir que Harris diu ara que és negra i abans que era índia i li demanava que s'aclareixi, un missatge poc respectuós amb la realitat de les persones que tenen orígens de diverses procedències. 

La classe i el McDonald's

La classe mitjana és un concepte ampli que no tothom percep igual. El pare de Harris, Donald, és ara professor emèrit d'economia i la mare, Shyamala, una important investigadora en el camp de la biomedicina que va impulsar importants avenços en els tractaments del càncer de mama. 

Per a un 'redneck' votant prototip de Trump, resident en zones rurals i amb poc estudis, ser fill d'una família amb aquest nivell educatiu pot semblar més classe alta que no pas mitjana i sembla lluny de connectar amb aquestes poblacions. Però si ho comparem amb la fortuna heredada del propi Trump, que, en canvi, sí que hi connecta amb el seu missatge incorrecte, planer i moltes vegades violent, no hi ha cap dubte que la família de Harris (els pares a més es van separar quan Harris era jove) havia de treballar de valent per pagar els comptes. 

En aquesta important definició de la classe social i de la història de Harris (la biografia és una de les armes més recurrents a les campanyes nord-americanes), McDonald's pot tenir alguna cosa a dir per a la seva connexió amb les classes més populars. Mentre que Harris afirma que va treballar-hi durant un estiu sense haver aportat proves que ho confirmin, Trump va aprofitar-ho per fer befa, de nou, treballant durant 15 minuts en campanya a un McDonald's des del qual va assegurar que ja hi havia treballat "15 minuts més que Harris". 

Pares activistes universitaris

Els pares de Harris, activistes a més d'universitaris, es van conèixer enmig del clima de protestes dels anys 60 en una manifestació on se celebraven alhora la descolonització de la India i de Jamaica, segons explica el The Capital Times, diari de Wisconsin, un dels llocs on va viure durant una infància itinerant per les recerces de la mare, que anava canviant de ciutat.   

Harris sempre reconeix a la seva mare el fet d'haver-la criat "com a dona negra" i d'haver sigut una "dura treballadora". Durant una infància que recorda feliç, Kamala passava molt de temps jugant amb la seva germana dos anys menor Maya, avui advocada, activista i part de la campanya demòcrata. 

La candidata a la presidència va ser anunciada el 6 d'agost després que l'actual president Joe Biden renunciés entre relliscades i col·lapses mentals atribuïbles a l'edat i molts dubtes sobre està amb totes les seves capacitats. Desconeguda per gran part dels ciutadans perquè la vicepresidència no és un càrrec amb gran visibilitat, ha tingut menys de tres mesos per presentar-se al públic. 

Una campanya plena de 'celebrities'

Durant la seva campanya, ha defensat el dret a l'avortament com a contrast amb la confusa figura de Trump, que amb els seus nomenaments al Suprem quan era president ha propiciat que els estats apliquin mesures més restrictives i es quedin amb la total competència. 

Amb una campanya més racional i correcta que Trump, ha presentat el seu rival com una amenaça per a la democràcia, amb un punt cúspide d'aquest relat gràcies a la foto feta davant del Capitoli en l'acte central de la carrera presidencial. Allà va recordar l'assalt dels trumpistes instigat pel perdedor de les eleccions i la seva negativa a acceptar la derrota davant Biden. Li ha passat factura l'enviament d'armes a Israel, que li ha costat moltes crítiques i enèrgiques protestes per part de la comunitat àrab i musulmana, que està ara mateix dividida entre els dos candidats. 

El suport de celebritats com Beyoncé, Taylor Swift, Bad Bunny o Cardi B han servit per connectar Harris amb la joventut, però pel que diuen les enquestes més amb les noies que amb els nois joves, que prefereixen Trump. També ho va fer amb la seva participació al pòdcast Call her Daddy, sobre dones, en el qual va recordar que, com a vicepresidenta, ha sigut la primera política de primera línia a visitar una clínica d'avortament. 

Amb una campanya més racional i correcta que Trump, ha presentat el seu rival com una amenaça per a la democràcia

El fet que Harris no tingui fills ni filles i la seva defensa de l'avortament ha sigut emprat per la campanya de Trump per acusar-la de voler només uns Estats Units de "dones soles amb cats". Els menyspreus contrasten amb el fet que la candidata defensi més ajudes per a les mares que tinguin fills que no pas el candidat demòcrata i estendre la salut pública per als nounats.

Més enllà d'això, les propostes de Harris passen per apujar els impostos a les grans fortunes i enfortir les ajudes socials, a emprenedors i a l'habitatge, qüestió per a la qual proposa topall als preus, foment de construcció protegida i ajuda per a la primera hipoteca. Com succeeix amb la seva proposició de regular les pujades de preus dels aliments, son polítiques semblants a les de Pedro Sánchez. Caldrà veure si connecten amb els indecisos per fer-la la primera dona presidenta de la història de la primera potència mundial.