A Kayaköy hi ha una escola molt gran, carrerons estrets, cases i, fins i tot, una font i una església. El que no hi ha hagut durant els últims 100 anys és gent. Kayaköy, a la província de Muğla, al sud-oest de Turquia, és una autèntica ciutat fantasma. Abandonada pels seus ocupants i embruixada pel passat, és un monument congelat del temps i un recordatori de les èpoques més difícils del país, tal com destaca un article de la CNN.
Ara els edificis i les cases són poc més que pedres o ruïnes que, a poc a poc, s'està menjant la vegetació i visites infinites. S'ha convertit ara en un destí ideal per visitar. A l'estiu, però també a l'hivern rodejat de muntanyes i boira. Fa poc més d'un segle, Kayaköy o Levissi, com es coneixia, era una ciutat que acollia prop de 10.000 cristians ortodoxos grecs, molts dels quals dedicats a l'artesania, que vivien pacíficament al costat dels agricultors turcs musulmans de la regió. Però quan Turquia va ressorgir com a república independent, el lloc va deixar de ser tan tranquil.
Què va passar a Kayaköy?
Les tensions amb Grècia, després de la guerra entre els dos països el 1922 van portar els dos països a expulsar gent de manera permanent que tinguessin vincles amb l'altre. I això, per al poble de Kayaköy, va implicar un intercanvi forçat de la població amb els turcs i musulmans que vivien a Kavala, el que avui és una regió grega de Macedònia i Tracia. Però els musulmans que van arribar al poble, no estaven gaire contents amb el lloc. I van marxar ràpidament. Fent que, la ciutat, es convertís en ruïnes.
Encara s'hi poden veure cases i records, segons destaca la mateixa cadena nord-americana. Ara bé, de les 2.500 cases que hi havia i els seus tocs decoratius ja gairebé no es poden veure després de dècades d'abandonament. El que queda dempeus, però, val la pena explorar-ho.
Jane Akatay, coautora d'Una guia de Kayaköy, diu, segons la CNN, que una de les raons de l'abandonament de la ciutat va ser potser la tristesa palpable que persisteix al lloc després dels tràgics esdeveniments de la dècada de 1920. La naturalesa també ha tingut el seu paper en la desaparició de les característiques creades per l'home.
Avui dia, els visitants paguen una entrada de tres euros en un petit quiosc situat al carrer principal abans d'entrar a Kayaköy. Des d'allà, poden passejar a peu pels seus carrerons, de vegades costeruts i accidentats. Hi ha cartells a l'entrada de l'escola, les esglésies i la font d'aigua.