El president del Kazakhstan, Khassim-Jomart Tokhàiev, ha fet declaracions contradictòries. Les últimes quan va estar de visita ara fa unes setmanes a Alemanya. D'una banda, s'ha mostrat ferm a respectar les sancions imposades contra Rússia, però de l'altra ha destacat que continuarà la cooperació integral amb Rússia, exactament com fins ara. I és clar, és pràcticament impossible respectar les sancions i cooperar. Cal recordar que hi ha una unió duanera com una lliure conversió de moneda entre el Kazakhstan i Rússia, un fet que facilita el comerç entre els dos i complica l'aplicació de les sancions. I és que malgrat que Tokhàiev ha destacat que compleix les sancions, també destaca que continua sent una font important d'"importacions paral·leles" per a Rússia.
Si s'observa el volum de les importacions el 2022 i el comparem amb el nivell mitjà anual d'importacions dels darrers set anys, destaca la publicació The Diplomat, es pot veure que, de mitjana, des del 2015, les importacions del Kazakhstan han rondat els 34.000 milions de dòlars. El fort augment de les importacions de 40.000 milions de dòlars el 2021 a 50.000 milions de dòlars el 2022 no té precedents a la història moderna del país i és difícil d'explicar en termes de creixement del consum intern.
En aquest sentit, la publicació destaca que durant el 2022 no hi va haver canvis significatius en els ingressos dels ciutadans del Kazakhstan. Això és rellevant perquè si els ingressos de les llars haguessin augmentat, l'augment interanual de 10.000 milions de dòlars es podria haver explicat per un augment del consum, cosa que significa una demanda més gran per part de les empreses de béns estrangers i productes semiacabats. Però això, segons destaca l'article, no va passar. Aleshores, on rau l'explicació? El més raonable, per la qual cosa mostren les dades, és un fenomen anomenat “importacions paral·leles”. L'augment de 10.000 milions de dòlars tant en les importacions com en les exportacions indica que el Kazakhstan va importar béns i serveis per valor de 10.000 milions de dòlars i després ràpidament els va exportar a altres llocs. Altres llocs que podrien ser Rússia.
El truc del Kazakhstan per continuar amb les "importacions paral·leles"
Burlar les sancions sembla quelcom difícil, però tal com detalla The Diplomat, a la pràctica, és més fàcil del que sembla. Si l'Oficina de Control d'Actius Estrangers (OFAC) dels Estats Units planteja preguntes, Astana té una excusa fiable. Els bancs de Kazakhstan no obren comptes corresponsals per a bancs sancionats, tampoc processen contractes que involucren béns i serveis sancionats, i Kazakhstan no col·labora amb empreses sancionades ni amb bancs russos desconnectats de SWIFT. A més, el Kazakhstan confisca periòdicament petites quantitats de mercaderies prohibides a la frontera amb Rússia. Així doncs, en aquest context, Kazakhstan estaria respectant les sancions. Ara bé, les importacions paral·leles operen en una realitat diferent i funcionen dins d'un sistema de coordinació econòmica diferent. Perquè el banc aprovi un contracte, el més important és celebrar un acord amb una empresa russa que no estigui a la llista de sancions i especificar al contracte que els béns en qüestió no estan subjectes a sancions.
El que destaca, però, és que des de l'inici de la invasió a gran escala és cada vegada més freqüent que els béns que realment s'importen a Rússia no coincideixin amb el que estableix el contracte. Sobre el paper, un camió podria transportar perruques de dona o productes enllaunats, però en realitat està carregat de drons o microxips. Una de les raons d'això és la unió duanera de què són part tant Kazakhstan com Rússia. Això fa que s'evitin inspeccions més severes.
I un factor que possibilita aquesta facilitat és la conversió de monedes. Els rubles es poden canviar lliurement per dòlars (mitjançant doble conversió ruble-tenge, tenge-dòlar) en qualsevol banc o punt de canvi de divises de Kazakhstan. Això, constata The Diplomat, proporciona a Rússia un accés gairebé il·limitat al mercat de divises del Kazakhstan. Mitjançant la lliure conversió del ruble a tenge, Rússia obté control indirecte sobre les reserves monetàries sobiranes de Kazakhstan, que Kazakhstan adquireix mitjançant l'exportació de recursos naturals no renovables. Alhora, el Banc Central de la Federació Russa pot imprimir “paper” en rubles no garantit en qualsevol quantitat i “exportar-lo” al Kazakhstan, exportant efectivament el seu caos inflacionari.
El Kazakhstan, a favor de les sancions a Rússia
Malgrat aquest context que recull la publicació, durant la seva visita a Alemanya, Tokhàiev va anunciar que s'uniria al règim de sancions contra Rússia. Al mateix temps que assegurava no tenir preocupacions sobre reclams territorials de la Federació Russa. En aquest sentit, el president destacava que el Kazakhstan compliria les sancions. Tot i aquestes paraules, el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, es va afanyar a dir també que, la decisió no afectava a l'aliança entre Moscou i Astana.
I és que abans de la invasió d'Ucraïna, el Kazakhstan i Rússia treballaven amb una forta aliança. El Kremlin considerava el país veí com un soci relativament fiable. De vegades, però, s'han viscut punts tensos. El president rus, Vladímir Putin, va dir el 2014 que els kazakhs mai no havien tingut cap estat o que el desig de tenir vincles més estrets amb Rússia era profund. L'aleshores president, Nursultan Nazarbàiev, va amenaçar de deixar la Unió Econòmica Euroasiàtica i les coses es van calmar. Ara, però, recorda la publicació La Tercera, les relacions semblen més deteriorades tot i les exportacions paral·leles. Malgrat tot, caldrà veure com avancen els contactes i les relacions entre Moscou i Astana.