Els principals representants institucionals de Kosovo han signat aquest dimecres el document oficial per demanar el seu ingrés a la Unió Europea (UE), el qual entregaran aquest mateix dijous a la presidència de República Txeca de la UE. Ho han fet a Pristina en una cerimònia retransmesa en directe per diferents mitjans kosovars i que pretén ser un nou pas per aconseguir formar part d'aquesta comunitat política. El document ha estat signat per la presidenta kosovar, Vjosa Osmani, el president del Parlament, Glauk Konjufca, i el primer ministre, Albin Kurti. "Avui és un dia històric. És un moment històric", ha assegurat Vjosa Osmani, que també ha assenyalat que han fet "un pas decisiu per complir el seu somni, per apropar una mica més el país a la UE". "Per a Kosovo, no hi ha alternativa", ha afegit.
Per la seva part, el primer ministre Kurti ha confirmat que presentaran la sol·licitud a la presidència txeca de la Unió Europea a Praga. "El progrés dependrà del nostre compromís amb reformes profundes i progressistes. El ràpid que anem dependrà de nosaltres", ha apuntat el cap del govern kosovar segons ha recollit Efe. El president del Parlament, Glauk Konjufca, també ha celebrat la formalitat del document i ha demanat als països membres de la UE que donin suport "amb unanimitat" a aquest "primer pas oficial al camí d'adhesió de Kosovo". Seguint el reglament establert per la UE, una vegada arribi la petició kosovar al Consell, el país que ocupa la presidència ha d'informar a la resta d'Estats membres i al Parlament Europeu. A partir d'aquí, els ministres d'Exteriors han d'avaluar la sol·licitud i decidir si s'ha de demanar el dictamen de Brussel·les. Davant d'aquest llarg procediment, la presidenta del Kosovo ha reconegut que la incorporació del país a la UE es tracta d'un objectiu "a llarg termini", segons ha informat Kosova Press.
La situació de Kosovo
El tràmit per l'entrada de Kosovo a la UE no és precisament senzill. Espanya, Xipre, Grècia, Eslovàquia i Romania no reconeixen la seva independència, fet que dificulta les perspectives d'adhesió. Cal recordar que l'exprovíncia de sèrbia va proclamar la seva independència l'any 2008, amb el suport dels Estats Units i de la majoria dels seus socis comunitaris, però no de Sèrbia, Xina, Rússia, Índia, Brasil, entre altres estats. "Està clar que no hi ha postura unànime al voltant de l'estatus de Kosovo", ha assegurat el ministre serbi d'Exteriors, Ivica Dacic, citat pel diari Politika. De fet, Sèrbia ja va anunciar que intentarà impugnar la demanda del Kosovo per adherir-se a la UE. Sense anar més lluny, la signatura d'aquest document arriba enmig de tensions entre Pristina i Belgrado, i amb un bloqueig a les carretes del nord de Kosovo per part de la població serbokosovar de la zona com a mostra de protesta pel que consideren una creixent discriminació per part del govern del país.