Moscou està preocupada per la situació a la regió de Transnístria, a Moldàvia, i està seguint de ben a prop els esdeveniments que s'hi estan duent a terme. Així ho ha informat aquest dilluns el Kremlin. En una roda de premsa amb periodistes, el portaveu de la institució, Dmitri Peskov, ha dit que "la situació a Transnístria és objecte de la nostra atenció més important i motiu de preocupació". Així, Peskov ha destacat que la situació ha estat "provocada externament" i ha advertit sobre possibles “provocacions” de Kíiv i països europeus. 

Les tensions han anat augmentant a Moldàvia, ja que la presidenta del país, Maia Sandu, va acusar Rússia de fer servir “sabotejadors” per alleugerir els aldarulls enmig d'un període d'inestabilitat política, fent-se ressò d'advertències similars del president ucraïnès, Volodímir Zelenski.

Què ha passat a Moldàvia?

Rússia ha estat acusada recentment de voler provocar o estar impulsant un cop d'estat a Moldàvia, un país que fa frontera amb el sud-oest  d'Ucraïna, que podria arrossegar a la nació a la guerra del Kremlin. 

Mentrestant, el president rus, Vladímir Putin, ha acusat Kíiv, sense cap mena de fonament, de buscar assaltar el territori de Transnístria, declarat prorús. Moscou hi té un punt de suport militar. Això ha provocat temors i pors

Els interessos de Rússia a Moldàvia 

 Moldàvia ha estat enfrontant-se a les tensions creixents tant pel seu govern proeuropeu com pels seus partits opositors pròxims. En els darrers dies, la presidenta Maia Sandu ha acusat Rússia de conspirar per enderrocar el seu govern i descarrilar les seves aspiracions a unir-se a la Unió Europea. "Alguns volen que el nostre país caigui per instal·lar-se a (la capital) un govern esclavitzat als interessos del Kremlin", ha destacat Sandu. Moscou ha negat aquestes declaracions i ha dit que eren un intent de les autoritats de Moldàvia per distreure l'atenció dels seus "fracassos socials i econòmics".

Diversos analistes no descarten que el "conflicte congelat" de Transnístria, pugui ser un desencadenant perquè Moldàvia renunciï a la seva neutralitat en el futur. Així, avui aquest conflicte està sota control relatiu. Per ara no s'ha disparat ni un sol tret des del 1992, quan l'enfrontament entre Chisinau i la no reconeguda "Moldàvia de Transnístria" va entrar en una fase pacífica. Rússia va prometre sortir de la regió a finals de la dècada de 1990, però fins ara no ha complert la seva obligació.

L'article 11 de la Constitució de Moldàvia estableix que "La República proclama la seva neutralitat permanent, [...] no permet el desplegament de forces militars d'altres estats al seu territori", segobs recorda el portal Euronews. Qui sap si l'escenari canvia amb la invasió russa d'Ucraïna, i el país decideix abandonar la neutralitat.

 

Imatge principal: la presidenta del país, Maia Sandu / Efe