La revista Time ha publicat aquesta setmana una de les decisions més esperades de cada mes de desembre: qui és, segons el seu criteri, la persona més important de l'any. I aquest 2022, aquest títol ha anat a parar a les mans de Volodímir Zelenski, president ucraïnès i que ha dirigit aquest país durant l'ocupació russa del seu territori, que va començar a finals de febrer i encara s'allarga, sense previsió d'un final proper. Aquesta decisió, que ha estat aplaudida per una majoria, no ha agradat gens al Kremlin, que ha acusat aquesta publicació nord-americana de "russòfoba" per haver escollit Zelenski com a persona de l'any. "Les directives editorials de la revista es mantenen dins dels límits del corrent paneuropeu, que és totalment miop, contra Rússia i vehement russòfob", ha denunciat Dmitri Peskov, portaveu de la residència russa en la seva
Putin també ha estat "Person of the Year"
Si pel Kremlin aquesta decisió és russòfoba, pel director de la revista, Edward Felsenthal, ha estat la més fàcil en tots els anys que ha d'escollir un personatge destacat de l'any, tal com ell mateix ha reconegut. La revista ha alabat la seva capacitat de lideratge i d'ús de les noves eines de comunicació, alhora que ha assegurat que el seu èxit "com a líder en temps de guerra s'ha basat en el fet que el coratge és contagiós". El president ucraïnès ha succeït en la llista al polèmic empresari Elon Musk, als dirigents nord-americans Joe Biden i Kamala Harris i a la jove activista climàtica Greta Thunberg. Cal tenir en compte que la revista que ara crítica el Kremlin va "guardonar" a Vladímir Putin amb la mateixa distinció que ara ha atorgat a Zelenski. Era el 2007, en un context diferent de l'actual, i aquesta prestigiosa revista el definia com el "Tsar d'una nova Rússia".
Tot i els seus elogis a Zelenski en una portada protagonitzada per ell i altres elements representatius d'Ucraïna i la seva resistència, Time també ha recordat que Zelenski va minimitzar el risc d'un atac durant mesos, tot i que les agències d'intel·ligència nord-americanes advertien que la invasió russa era imminent. Però sí que ha reconegut que, quan va començar l'agressió, el president ucraïnès va donar als seus generals la llibertat de dirigir el front de batalla mentre ell s'enfocava en "la dimensió de la guerra en la qual podria ser més efectiu": "Persuadir al món que Ucraïna havia de guanyar a tot preu".
Ús de les xarxes socials de Zelenski
Un dels trets que la revista ha destacat sobre Zelenski és el seu ús de les xarxes socials, però aquest s'ha anat limitant a mesura que ha anat avançat la guerra i en els últims dies l'ús que fa de plataformes com Twitter s'ha limitat significativament. Per exemple, no ha reaccionat encara a aquest prestigiós guardó que tant ha fet enfadar al Kremlin i la seva última piulada data del 3 de desembre, ja fa cinc dies. Amb tot, les segueix emprant per, per exemple, informar els ciutadans de les seves trucades amb presidents i representants d'arreu del món i compartir detalls que es poden fer públics de les operacions militars. En aquesta plataforma ha continuat escrivint en ucraïnès, però ha doblat les seves piulades, ja que també les fa en anglès.