Rússia vol donar la seva opinió després de tot. En aquest sentit, vol celebrar una reunió informal del Consell de Seguretat de l'ONU a principis d'abril sobre el que defineix com "la situació real" dels nens ucraïnesos portats a Rússia, segons ha informat Associated Press.
I és que el tema s'ha catapultat pel que fa a l'interès, després de l'ordre d'arrest de la Cort Penal Internacional contra el president rus, Vladímir Putin, per crims de guerra relacionats amb el segrest. L'ambaixador de Rússia davant l'ONU, Vassily Nebenzia, ha dit en una roda de premsa aquest dilluns que Rússia s'hauria plantejat aquesta reunió molt abans de l'anunci del divendres per part de la CPI. No s'ha d'oblidar que Rússia ocupa la presidència rotatòria del consell a l'abril.
El tribunal hauria dit que buscava la detenció de Putin perquè és "presumptament responsable del crim de guerra, de deportació il·legal de (nens) i transferència il·legal de (nens) de les àrees ocupades d'Ucraïna a la Federació Russa. L'anunci de les ordres de detenció contra Putin i Maria Lvova-Belova, la comissionada de Drets del Nen a l'Oficina del President de la Federació Russa, va ser rebut per Ucraïna com un primer pas cap a la rendició de comptes per part de Rússia pels crims després de la seva declaració d'invasió del 14 de febrer del 2022.
Aquesta ordre, però, hauria estat desestimada per Moscou perquè no és un dels 123 països que són part de la Cort, qualificant l'acció de "legalment nul·la" i “indignant”. El fiscal de la CPI Karim Khan va ser citat per Courthouse News Service per haver demanat a Rússia que tornin els nens i els repatriïn.
Rússia contraataca: inicia un cas penal contra la Cort Penal Internacional
El Comitè d'Instrucció de Rússia (CIR) ha iniciat un cas penal contra el fiscal i els jutges de la Cort Penal Internacional (CPI) per l'ordre d'arrest. "La persecució penal té un deliberat caràcter il·legal, ja que no hi ha motius per imputar una responsabilitat criminal", ha informat en el comunicat el CIR, òrgan extrajudicial que depèn directament del Kremlin. La nota oficial esmenta els noms del fiscal, Karim Ahmad Khan, i els tres jutges del CPI: Tomoko Akane, Rosario Salvatore Aitala i Sergio Gerardo Ugalde Godínez.
Medvédev amenaça amb míssils
Rússia ha amenaçat amb míssils el Tribunal de la Haia. L'expresident rus i actual vicepresident del Consell de Seguretat rus, Dmitri Medvédev, no ha fet esperar la seva reacció. I ho ha fet de manera irada. El motiu ha estat l'ordre de detenció contra Putin, que va dictar divendres la Cort penal Internacional (CPI), també coneguda com a Tribunal de la Haia. En un missatge de Telegram, carregat d'insults, ha menystingut el tribunal.
"És completament imaginable l'ús precís d'un míssil hipersònic Ònix llançat per un vaixell rus des del mar del Nord contra la seu del Tribunal de la Haia", ha escrit en aquesta xarxa, "tots estem a mercè de Déu i dels míssils". Medvédev continua el seu escrit amb tota mena de crítiques i menyspreus a les organitzacions internacionals, de l'ONU a l'OTAN, i parla de "conseqüències monstruoses" per la decisió de la Cort Penal Internacional.