Cada 31 de desembre, la pirotècnia esdevé el protagonista arreu d’Alemanya. El país dona la benvinguda a l'any nou amb el llançament de petards, focs artificials i 'Kugelbomben', les bombes pirotècniques que han encès el debat sobre aquesta tradició entre la classe política. Berlín ha sigut el principal escenari de l'ús il·legal d’aquests productes la nit de Cap d’Any i els mandataris de la ciutat han manifestat aquest dijous el seu desig d’aplicar mesures de control més estrictes davant d’un costum que, enguany, ha causat almenys cinc morts i desenes de ferits al país. L'alcalde de la capital i membre de la CDU, Kai Wegner, ha declarat a la cadena de televisió local RBB que “la importació de les anomenades 'Kugelbomben', que estan prohibides a Alemanya, només es pot evitar amb controls fronterers més estrictes”.
Welcher HS kommt auf die Idee Kugelbomben an Silvester zu zünden… https://t.co/onmgT4jjmt pic.twitter.com/h6eFKIUR7v
— ebbesand2002 💙🤍💪🏻 (@ebbesand2002) January 1, 2025
Sobre el paper, són els professionals especialitzats els responsables d’encendre i llançar les 'Kugelbomben', a causa de la seva perillositat i complexitat. Però els últims anys la policia alemanya ha vist com l’ús d’aquestes bombes pirotècniques s’ha estès entre els particulars, els quals les compren a l’estranger. L'Associació de la Indústria Pirotècnica del país estima que la venda d'aquests productes genera al voltant de 180 milions d'euros els dies previs a l'última nit de l'any.
L’ús de petards de tota mena és una tradició al país centreeuropeu, però la popularització de les 'Kugelbomben' entre aquells que no són experts ha resultat en almenys cinc morts i centenars de ferits durant la darrera nit de Cap d’Any, segons el primer balanç de les autoritats alemanyes, publicat aquest dimecres. El portaveu de la policia berlinesa, Florian Nath, ha revelat que unes 400 persones van ser detingudes a la capital i trenta agents van resultar ferits, un de gravetat per un foc artificial fabricat il·legalment. La tendència preocupa els polítics perquè les xifres creixen any rere any i converteixen una tradició en un perill per a la ciutadania.
En aquest sentit, el responsable d'Interior al parlament regional de Berlín, Burkard Dregger, ha secundat les paraules del seu col·lega democristià, l'alcalde Wegner, i ha demanat “controls fronterers més durs” davant l’ús d’aquestes “bombes pirotècniques”. La qüestió ha aconseguit posar d’acord el govern i l’oposició de la capital, ja que Els Verds han expressat el seu rebuig a l’ús de les 'Kugelbomben'. L’ecologista Vasili Franco ha arribat a demanar la prohibició general de petards i focs artificials. “Els explosius han d’estar en mans de professionals i no de borratxos” ha dit a la xarxa social X, on ha afegit que “no hi ha més remei que prohibir la venda de focs artificials i augmentar les zones de prohibició”.
Els explosius han d'estar en mans de professionals i no de borratxos. Qualsevol persona que es pren seriosament la seguretat no pot evitar una prohibició de venda anticipada i zones de prohibició integral. #Böllerverbot https://t.co/oOT7IYwhU6
— Vasili Franco (@VasiFranco) January 2, 2025
Entre les víctimes mortals, que es troben entre els 20 i els 50 anys, destaquen els casos de dos homes de la regió de Saxònia, els quals han mort per greus ferides al cap després de calar foc a dues 'Kugelbomben'. També el cas de Kremen, als voltants de Berlín, on una persona ha mort per la “manipulació inadequada” de material pirotècnic, segons ha assenyalat la policia local.