Un dels llocs més populars de Kyoto tanca les seves portes als turistes. Es tracta del districte de Gion, popular perquè és on es concentren els locals tradicionals on treballen les geishes. Més que els locals en si, els turistes passejaven per aquests carrers per veure les geishes anant a la seva feina. El gran problema rau en el comportament d'aquests turistes. Molts ignoren els cartells on es demana explícitament que no es facin fotografies a les geishes i, a vegades, les increpen directament. L'Ajuntament veient que demanant bon comportament de forma amable no s'aconseguia res ha tirat pel dret: el districte queda barrat per als turistes

Tot va començar el passat mes de desembre, quan un grup de veïns d'aquest districte van exhortar el govern municipal a actuar, queixant-se que el seu barri "no era un parc temàtic", segons informa The Guardian. Davant les queixes dels veïns, alguns dels quals denunciaven que els turistes havien entrat a les seves cases a la recerca d'una bona foto, el consistori ha pres una decisió: es tanquen els carrers estrets del barri. "No volem fer això, però estem desesperats", ha denunciat el conseller municipal Isokazu Ota. S'espera que la mesura entri en vigor el mes que ve, tot i que per ara no s'ha detallat com s'aplicarà. Tot i això, s'ha avançat que es deixarà una via oberta per al pas dels turistes a la zona, el carrer principal: Hanamikoji

Intents fracassats

Ota i altres polítics han denunciat que alguns visitants es comporten com a paparazzis quan visiten aquest barri i veuen una geisha caminants pels carrers. Els intents anteriors d'animar els turistes a no apropar-se a les dones, inclosos rètols i multes de fins a 10.000 iens per fotografies no consensuades, que equivaldrien a poc més de 50 euros, no han funcionat.

Kyoto, la capital del Japó durant més de 1.000 anys fins al 1868, no és l'única destinació japonesa que lluita contra l'excés de turisme des que es van aixecar les restriccions de Covid-19 l'abril passat. Aquesta setmana les autoritats de la prefectura de Yamanashi van dir que començarien a cobrar 2.000 iens, uns 12 euros, per accedir al Mont Fuji. Tot i aquestes primeres mesures per tractar de frenar la ingent onada de visitants, el país es troba amb un problema per conciliar la vida dels ciutadans i l'activitat turística. Un problema que sona familiar en moltes ciutats d'arreu del món que afronten situacions similars. 

En el cas japonès, el nombre de visitants estrangers es va disparar un 79,5% al ​​gener des de l'any anterior fins a uns 2,69 milions, assolint els nivells observats el mateix mes del 2019, abans que la pandèmia obligués el govern japonès a imposar restriccions de viatge.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!