Suècia i Dinamarca van registrar fuites provocades intencionadament als gasoductes Nord Stream 1 i 2, que proveeix gas a diversos països europeus, el passat dimarts. Llaura, aquestes quatre fuites, provocades per un sabotatge d'origen desconegut, han provocat un vessament de metà al mar Bàltic de 800 milions de metres cúbics, segons l'empresa gasística russa Gazprom. Una quantitat que equival, aproximadament, a tot el gas que rep Dinamarca durant tres mesos.
Així doncs, és tractaria de la fuita de metà més gran mai registrada, segons ha alertat el programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient (PNUMA) a partir de les anàlisis que ha fet l'Observatori Internacional d'Emissions de Metà (IMEO), en un estudi fet a partir d'imatges de satèl·lit i on hi han participat científics de la Universitat Politècnica de València. El responsable de l'IMEO, Manfredi Caltagironi, ha qualificat d'especialment greus els fets, en un moment en què "hem de reduir absolutament les emissions". "Això és molt negatiu, probablement l'esdeveniment d'emissions més gran detectat mai", ha afirmat.
El principal component del gas que contenen els gasoductes sabotejats al mar al Bàltic és el metà, un gas d'efecte hivernacle 20 vegades més potent que el diòxid de carboni i que afectarà i intensificarà l'escalfament global. Aquesta advertència ja l'està fent la comunitat científica, que assegura que és tracta d'un desastre ambiental que està sent infravalorat.
Investiguin l'autor del sabotatge
De moment, els governs suec, danès i alemany han comunicat que treballaran conjuntament en la investigació de les causes. Suècia i Dinamarca han assegurat, en una carta enviada al Consell de Seguretat de l'ONU, que les fuites als gasoductes han provocat fortes explosions, fet que els fa sospitar que els autors del sabotatge han fet servir "quilos d'explosius".
Les explosions, que van provocar un total de quatre escapis de gas, també van causar terratrèmols de magnitud 2,3 i 2,1 a l'escala de Richter. De moment, Rússia i els Estats Units han negat qualsevol mena d'implicació en el sabotatge del Nord Stream. Donis del Kremlin, titllen els fets d'"acte de terrorisme internacional" i Putin ha acusat directament els "països anglosaxons" de ser darrere els fets. Però Washington ha negat les acusacions i ha acusat el Kremlin de difondre "teories conspiratòries" i "desinformació massiva".
L'OTAN assegura que respondrà amb "determinació"
L'OTAN ha declarat que respondrà "unida" i amb "determinació" els atacs deliberats contra infraestructuris crítiques dels aliats, com creu que ha estat el cas dels gasoductes Nord Stream 1 i 2, que han estat objecte d'"actes de sabotatge deliberats, imprudents i irresponsables". "Nosaltres, com a aliats, ens hem compromès a preparar-ens, dissuadir i defensar-ens contra l'ús coercitiu de l'energia i altres tàctiques híbrides per part d'actors estatals i no estatals", va indicar en una declaració el Consell de l'Atlàntic Nord, el màxim òrgan de presa de decisions de l'OTAN.