Els caps d'Estat i Govern de la Unió Europea (UE) han concedit aquest dijous a Ucraïna i Moldàvia l'estatus de països candidats a entrar en el club comunitari, després que la Comissió Europea (CE) realitzés una recomanació en aquest sentit la setmana passada. Els líders dels Vint-i-set han donat avui en la cimera que celebren a Brussel·les el primer pas en l'adhesió d'aquests dos països, un procés que pot ser reversible si no compleixen les reformes que els ha exigit la CE en matèria d'independència judicial, lluita contra la corrupció i crim organitzat, a més de la llei que limita el poder dels oligarques. Es tracta d'una "decisió extremadament important per al futur" del club comunitari, ha recalcat el president del Consell Europeu, Charles Michel, per a qui aquesta cimera marca un "moment històric en el plànol geopolític".
Candidats a la UE
La Comissió Europea va recomanar divendres passat als Vint-i-set concedir a Ucraïna l'estatus de candidata per entrar en el club comunitari, si el país duu a terme "importants reformes". Així ho va anunciar la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, en una roda de premsa per comunicar els resultats de l'informe realitzat de forma accelerada, després que Kíiv sol·licités formalment la seva adhesió a la Unió Europea (UE). La decisió sobre considerar a un país candidat i començar a negociar la seva entrada en la Unió, correspon en tot cas als Vint-i-set i per unanimitat. "Els ucraïnesos estan disposats a morir per la perspectiva europea. Volem que visquin amb el somni europeu", ha remarcat la presidenta de l'Executiu comunitari. Von der Leyen va explicar que "proposem l'estatus de candidat i sabem que després hem de treballar en les reformes que s'han detallat", de manera que "tot el procés d'adhesió és un procés dinàmic que pot avançar o retrocedir a diferent velocitat. Depèn del país".
El compromís d'Ucraïna
En el cas d'Ucraïna, la Comissió va considerar que el país ha demostrat "clarament" la seva "aspiració" i "compromís" d'"estar a l'altura dels valors i normes europeus", i que el seu camí cap a la Unió Europea ja l'havia emprès abans de la guerra. "Ucraïna mereix una perspectiva europea. Cal acollir-la com a país candidat, entenent que queda una important feina per fer. Tot el procés es basa en els mèrits. Va segons les regles i, per tant, el progrés depèn enterament d'Ucraïna", va recalcar Von der Leyen. En conte a Moldàvia, la política alemanya va assenyalar que "encara té un llarg camí per recórrer", ja que "la seva economia i la seva administració pública, en particular, requereixen importants millores, però "sempre que els dirigents del país mantinguin el rumb, creiem -ha dit- que el país té el potencial per estar a l'altura de les exigències". Sobre la sol·licitud de Geòrgia, Von der Leyen ha afirmat que, malgrat tenir el mateix "potencial" que Ucraïna i Moldàvia, així com "punts forts", en especial l'orientació al mercat de la seva economia i una forta indústria, el país necessita "unir-se políticament per dissenyar un camí clar cap a la reforma estructural i la Unió Europea".