L’empresa cimentera Lafarge Cement s’ha declarat culpable davant la justícia dels EUA d’haver pagat a l’organització terrorista ISIS (Estat Islàmic) per evitar que ataqués els seus interessos a Síria. L’objectiu dels pagaments era garantir que una planta seva en aquell país pogués continuar funcionant. Després d’admetre la seva culpa la multinacional ha accedit a pagar 777,78 milions de dòlars (795 milions d’euros) declarant-se, a més, culpable del càrrec de conspiració per haver finançat organitzacions terroristes a Síria, inclòs Estat Islàmic.
Aquest finançament s’hauria produït entre l’agost del 2013 i l’octubre del 2014. Des del 2015 aquesta companyia pertany al grup suís Holcim. D’acord amb una resolució del Departament de Justícia dels EUA, Lafarge i la seva filial a Síria -ja desapareguda-, Lafarge Cement Síria (LCS), van facilitar suport financer a ISIS i ANF. Ho van fer a través d’intermediaris per un volum de 5,92 milions de dòlars (6 milions d’euros). També van abonar l’equivalent a uns 1,1 milions de dòlars (1,1 milions d’euros) a tercers intermediaris per negociar i fer pagaments a Estat Islàmic i ANF en nom de les dues companyies.
Guanys milionaris a través de les vendes
Així mateix, quan LCS va evacuar finalment la planta de ciment de Jabaliya el setembre de 2014, ISIS va apoderar-se del ciment que LCS havia produït i el va vendre a preus que li haurien suposat uns guanys de 3,21 milions de dòlars (3,3 milions d’euros). Com a resultat, LCS va obtenir aproximadament uns ingressos d’uns 70,30 milions de dòlars (72 milions d’euros) en ingressos totals per vendes des d’agost de 2013 fins al 2014.
"Aquest cas envia un missatge clar a totes les empreses, però especialment a aquelles que operen en entorns d'alt risc", ha declarat la fiscal general adjunta, Lisa O. Monaco, segons figura en una nota del Departament de Justícia dels EUA.
Les autoritats nord-americanes han assenyalat que actualment en l'empresa existeixen mecanismes efectius per detectar i prevenir qualsevol conducta potencial que tingui a veure amb el terrorisme. Cap de les conductes sancionades va involucrar operacions o treballadors de Lafarge als EUA i cap dels executius que van estar involucrats en aquests fets estan en l'actualitat a la companyia o en alguna entitat afiliada.
Per la seva part, Holcim ha expressat el seu suport a l'acord aconseguit entre Lafarge amb la justícia nord-americana per tancar la investigació sobre la companyia francesa i la seva subsidiària LCS durant la guerra civil a Síria, abans que la companyia suïssa adquirís Lafarge.
"Cap de les conductes va involucar Holcim, que mai ha operat a Síria, ni a cap operació o treballador de Lafarge als EUA, i contrasta marcadament amb tot el que representa Holcim", ha subratllat l'empresa helvètica, afegint que el Departament de Justícia va assenyalar que els executius de Lafarge i LCS involucrats en la conducta "la van ocultar a Holcim abans i després que adquirís Lafarge, així com als auditors externs".
D'aquesta manera, Holcim apunta que, quan va tenir coneixement de les acusacions a través dels informes dels mitjans el 2016, va dur a terme de forma proactiva i voluntària una investigació extensa i va divulgar les principals troballes el 2017