"No es pot alliberar un poble sense la lluita armada. La violència es justifica quan una persona no es pot defensar". Això és el que defensa Leila Khaled, militant del Front Nacional per l'Alliberament de Palestina, i coneguda per ser la primera dona que va segrestar un avió. Ho ha explicat ella mateixa aquest diumenge en una entrevista a Catalunya Ràdio, aprofitant la seva visita a Barcelona per participar en una conferència.
Khaled ha defensat la lluita armada dels palestins i ha criticat que se'ls titlli de terroristes. Per aquesta palestina, la ocupació "és la màxima expressió de terrorisme" i "Israel és aquesta ocupació". A més, ha defensat que "la violència revolucionaria és defensada per la legalitat internacional si aquest pateix ocupació i genocidi". També ha comparat la situació dels palestins amb les dictadures feixistes o el nazisme, i s'ha preguntat si "la lluita contra la dictadura és una lluita terrorista". En aquest sentit, ha citat Nelson Mandela, i ha recordat que no estava en contra de la lluita armada fins que s'acabés amb l'Apartheid.
La militant palestina també ha parlat del procés de pau amb Israel, i ha assegurat que "les víctimes del terrorisme sempre volen la pau" però que aquesta "ha de ser justa". Per això, Khaled ha assegurat que "no és una bona solució obligar a signar la pau" i ha fet una diferenciació molt clara entre "pau i capitulació".
Pel que fa al segrest de l'avió, l'any 1969, Khaled ha defensat l'acció per "poder enviar un missatge" al seu poble. Ha assegurat també que hi havia ordres de "no fer mal a ningú" i que els va demanar "perdó per si havien passat por", però que considerava necessària l'acció perquè "havíem de cridar l'atenció dels mitjans de comunicació". En aquest sentit, ha justificat la violència i ha defensat que "no es pot alliberar un poble sense la lluita armada".
Polèmica amb l'ajuntament
La presència de Khaled aquests dies a Catalunya ha portat una forta polèmica, provocant fins i tot que entitats contra l'antisemitisme denunciessin la seva presència a la ciutat davant del jutge i demanessin que se li denegués el visat per entrar al país. Finalment, però, l'Audiència Nacional ha permès la seva entrada al país.
També va provocar polèmica el fet que les jornades en què ha de participar Khaled aquest diumenge, la III edició de la Fira Literària de Barcelona que té lloc a la Fabra i Coats, comptessin amb el suport de l'Ajuntament de Barcelona.
En aquesta mateixa entrevista a Catalunya Ràdio, Khaled també s'ha referit a aquestes crítiques i ha titllat els crítics d’"ignorants" i de "no conèixer l'altra part, o no voler-la escoltar". La militant palestina ha defensat que la "democràcia és escoltar l'altre" i ha assegurat que "la majoria del poble català està amb el poble palestí".