La guerra aranzelària impulsada pel president dels Estats Units ha colpejat a més d’un centenar de països i territoris arreu del món. A banda dels noms més repetits com el de la Xina o la Unió Europea, Lesotho ha sigut un dels més afectats. L'impacte d'un aranzel del 50% és enorme per a la petita nació africana quan, per a més inri, només el 0,01% de les seves importacions viatgen als Estats Units. El magnat ha decidit que aquest petit país, rural i sense costa al sud de l’Àfrica, tindrà el gravamen més elevat juntament amb l’arxipèlag de Saint-Pierre i Miquelon. Fa un mes, el republicà va burlar-se de Lesotho durant un discurs, anomenant-lo una nació de la qual "ningú ha sentit a parlar mai". El ministre d'Afers Exteriors del país africà li va recordar que la Casa Blanca tenia una missió diplomàtica allà.

Trump ha justificat els aranzels generalitzats amb l’argument que el sistema comercial mundial “ens ha estafat des de fa més de 50 anys”, però Lesotho no és ni de bon tros un actor important sobre aquest taulell. El país africà va importar menys de 3 milions de dòlars en béns dels Estats Units i hi va exportar 240 milions de dòlars l'any passat. A més, el magnat ha assegurat que Lesotho cobra un aranzel del 99% a les mercaderies nord-americanes, una xifra que des de la capital Maseru han assegurat que s’ha tret del barret. En aquest context, els gravàmens de Trump es traduiran en el fet que els consumidors nord-americans pagaran més pels productes fabricats al país africà, cosa que els farà menys competitius al mercat dels Estats Units.

Davant dels aranzels de Trump, el ministre de Comerç de Lesotho, Mokhethi Shelile, ha assegurat que el seu país buscarà nous mercats i utilitzarà la Zona de Lliure Comerç Continental de l’Àfrica per augmentar les exportacions a destinacions més obertes al comerç. El govern també enviarà urgentment una delegació als Estats Units per negociar un acord i que la Casa Blanca retiri els gravàmens. Shelile ha dit que està preocupat pel possible tancament de fàbriques tèxtils, que donen feina a unes 12.000 persones a Lesotho.

Les principals exportacions de Lesotho inclouen roba, diamants, aigua, energia i llana. Com a membre de blocs econòmics regionals com la Unió Duanera de l'Àfrica Austral, els mercats on té més presència són Botswana, Namíbia, Sud-àfrica i Swazilàndia. Pel que fa a la relació comercial amb els Estats Units, els principals productes que Lesotho ven a les empreses nord-americanes són tèxtils. Així mateix, el turisme és una de les principals fonts d’ingressos d’aquest país, un dels més pobres del món. Els seus paisatges pintorescs i les seves vistes muntanyoses atrauen milers de turistes cada any i, durant l'hivern, es converteix en una de les destinacions d'esquí més buscades al continent.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!