El primer ministre libanès, Najib Mikati, ha advertit aquest dimecres que el seu govern "no pot proporcionar per si mateix les necessitats bàsiques" de la població, en un moment en què els incessants atacs d'Israel han obligat més d'1,2 milions de persones a abandonar casa seva. "El Líban viu una de les crisis més perilloses. Ara té la taxa més alta de desplaçats internacionals i no pot per si sol proporcionar les necessitats bàsiques a tota la població vulnerable al seu territori a curt i mitjà termini", ha dit Mikati en una reunió amb diversos ministres del gabinet i amb responsables de l'ONU.
El cap de l'executiu libanès ha recordat que el país "està sotmès a una agressió contínua, en una clara violació del dret internacional humanitari" i que, fins ara, al voltant de 2.400 persones han mort i més de 10.000 han resultat ferides per "la devastadora guerra llançada per Israel". Les xifres ofertes per Mikati comptabilitzen els morts, entre civils i combatents, des de l'inici de les hostilitats entre Israel i el grup xiïta Hezbollah el 8 d'octubre del 2023, un dia després de l'esclat de la guerra a la Franja de Gaza. Tot i això, les autoritats adverteixen que la campanya de bombardejos israelians iniciada a finals de setembre ha provocat la gran majoria d'aquestes morts.
"En aquesta difícil circumstància, cal avançar en la implementació del pla de resposta libanès per millorar els serveis públics i garantir un suport adequat a les institucions libaneses, a més de brindar assistència humanitària immediata", ha indicat el mandatari durant la sessió.
En aquest sentit, ha insistit que l'assistència humanitària proporcionada per diversos països, organitzacions internacionals i agències de les Nacions Unides és "de summa importància" a causa de les creixents dificultats del Govern, que ja era disfuncional en gran mesura abans de la guerra.
La Creu Roja envia kits de primers auxilis
El Comitè Internacional de la Creu Roja (CICR) ha informat aquest dimecres del desplegament d'un equip quirúrgic especialitzat en ferides de guerra a un hospital del sud de Beirut i de l'enviament de nous subministraments mèdics per tractar aproximadament 2.000 pacients crítics i equips per purificar fins i tot 50.000 litres d'aigua. "L'equip quirúrgic, que inclou un metge d'urgències, un cirurgià i un anestesista, té experiència a les lesions úniques i destructives causades per les armes de guerra", ha indicat CICR en un comunicat.
Aquest personal operarà amb l'equip existent del CICR, integrat per 22 persones, a l'Hospital Universitari Rafik Hariri, al sud de la capital libanesa, en un desplegament estretament coordinat amb el Ministeri de Salut Pública, segons la nota. El reforç mèdic es produeix enmig d'una escalada de les hostilitats, un nombre creixent de ferits i un sistema d'assistència sanitària saturat "amb l'objectiu de salvar vides i ajudar a alleujar l'esgotat personal mèdic".
"Aquesta assistència crítica proporciona un socors molt necessari, però les necessitats continuen augmentant considerablement", ha dit la cap de la delegació del CICR al Líban, Simone Casabianca-Aeschlimann. Així mateix, els nous subministraments mèdics enviats a inicis de mes inclouen equips de cirurgia de guerra capaços de tractar aproximadament 2.000 pacients crítics, en funció de la gravetat de les ferides, a més de subministraments de purificació d'aigua, que poden tractar fins a 50.000 litres d'aigua.