L'Autoritat Civil Libanesa d'Aviació (LCAA, en anglès) ha prohibit transportar buscapersones i walkie-talkies als vols que surten i arriben a l'aeroport de Rafic al Hariri, a Beirut. La mesura implantada aquest dijous arran dels atacs del passat dimarts i dimecres estarà vigent "fins a nou avís", segons va informar en un comunicat la LCAA. D'altra banda, el comunicat també ha especificat que, en cas que es detectin aquests dispositius durant els controls de seguretat, "les autoritats competents de l'aeroport confiscaran els aparells". Fins al moment les explosions dels dispositius de Hezbollah d'aquests dispositius han deixat un total de 32 morts i més de 3.000 ferits. Si bé l'atac posava en el punt de mira als milicians xiïtes n'han estat víctimes diversos civils.

Hezbollah ha assenyalat a l'estat d'Israel, el qual no ha reconegut oficialment l'autoria de les explosions al Líban, cosa habitual en aquests casos, però el grup libanès ja ha avisat que prendrà represàlies. El grup xiïta no ha detallat encara com seran aquestes represàlies, però s'espera saber-ne més en el discurs del líder de Hezbollah, Hassan Nasrallah, previst per aquest dijous. 

D'on surten els dispositius que han explotat?

En els darrers anys la milícia xiïta libanesa ha abandonat els telèfons intel·ligents i els ha substituït per buscapersones i walkie-talkies, que són més senzills i segurs contra els ciberatacs. Tanmateix, en el moment de fer aquesta transició cap als nous dispositius, la milícia va començar a comprar-ne, fet que va ser detectat pels serveis d'intel·ligència israelians. Segons informa  The New York Times, el Mossad va decidir vendre aquests dispositius directament a la milícia. 

Per poder vendre els buscapersones i walkie-talkies preparats per explotar quan les autoritats israelianes ho desitgessin, un grup d'espies es va traslladar a Hongria on van fundar una empresa fantasma: BAC Consulting. Des de fora, sembla una empresa normal amb una cartera de clients construïda pel Mossad perquè semblés com més autèntica millor. Segons informa el diari nord-americà, es van introduir entre 3 i 20 grams d'explosius en uns 5.000 dispositius i els va enviar a Beirut. 

Tanmateix, el Mossad no hauria fabricat personalment els dispositius. Pel que fa als buscapersones en un primer moment, una empresa taiwanesa es va veure implicada. Es tracta de Gold Apollo, empresa que s'ha afanyat a negar que els dispositius amb explosius els haguessin fabricat ells. La companyia taiwanesa ha afirmat que van vendre la llicència del producte a BAC Consulting perquè el fabriquessin.

Pel que fa als walkie-talkies, una empresa nipona entra en escena. Diverses publicacions a les xarxes socials on es mostren els walkies que han explotat i s'apunta que podrien ser de la companyia japonesa Icom. La mateixa empresa ha declarat aquest dijous que "no pot confirmar" que els seus walkies formessin part de l'atac, ja que podrien ser falsificacions. El que si han remarcat és que fa deu anys que no fabriquen el model que hauria explotat. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!