El líder del braç polític del Moviment de Resistència Islàmica (Hamàs), Ismail Haniye, ha arribat aquest dimarts a Egipte, en el marc d'un procés de negociacions per a un possible acord d'alto el foc a la Franja de Gaza, a canvi de l'alliberament d'ostatges segrestats durant els atacs executats el 7 d'octubre pel grup islamista. 

Hamàs ha dit que Haniye "ha arribat aquest matí a Egipte, com a cap de la delegació de la cúpula del moviment per a mantenir discussions polítiques davant la guerra agressiva contra Gaza i els esforços per detenir l'agressió, entregar ajuda a la gent i aconseguir els objectius del poble palestí". 

Segons les informacions recollides pel diari palestí Filastin, amb Haniye viatja també Jalil al Haya, un altre alt càrrec del grup islamista que resideix a Qatar, igual que el líder de l'ala política de la formació, tal com destaca Europa Press. 

Durant les últimes hi ha hagut molts esforços per mediar un acord entre Israel i Hamàs, sobretot per part de Qatar, Egipte i els Estats Units, per aconseguir un alto el foc, entrega d'ajuda humanitària i l'alliberament de tots els ostatges en mans del grup i altres formacions palestines. 

Estats Units demana a Israel abandonar els plans de l'ofensiva a Rafah

Els Estats Units han proposat una resolució del Consell de Seguretat de l'ONU demanant un alto el foc temporal i que Israel no continuï amb l'ofensiva planejada sobre Rafah. L'esborrany del text marca la primera vegada que els Estats Units dona suport explícitament un alto el foc en el conflicte entre Israel i Hamàs, tot i que afegeix que la treva temporal hauria d'iniciar-se tan aviat com sigui possible", deixant cert marge de maniobra per a l'exèrcit d'Israel. 

L'administració de Biden ofereix el text com a alternativa a un projecte de resolució algerí que demana un alto el foc humanitari immediat i que es debatrà aquest dimarts. La crida dels Estats Units sobre Rafah, on aproximadament la meitat dels 2,3 milions d'habitants de Gaza ha buscat refugi, es fa eco dels comentaris fets per Joe Biden en els últims dies. Però la importància del projecte de resolució és una mostra que Washington està disposada a recórrer a l'ONU per pressionar Israel i no dependre només de missatges bilaterals. 

Segons un text al qual va tenir accés The Guardian, el projecte de resolució nord-americà diu que el consell de seguretat “determina que, en les circumstàncies actuals, una gran ofensiva terrestre contra Rafah provocaria més danys als civils i el seu desplaçament, fins i tot potencialment cap a països veïns, cosa que tindria greus conseqüències”. "Implicacions per a la pau i la seguretat regionals i, per tant, subratlla que una ofensiva terrestre de tal magnitud no s'hauria de dur a terme en les circumstàncies actuals”.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!