L'Est d'Ucraïna es prepara per a la guerra. El líder prorús de la República Popular del Donetsk, Denis Pushilin, ha decretat una mobilització militar, informa l'agència Reuters. En un vídeo fet públic aquest dissabte, el líder secessionista ha fet una crida a tots els homes "que siguin capaços de sostenir una arma a les seves mans" perquè es presentin als comissariats militars davant el que assegura que és un risc imminent d'atac per part de l'exèrcit ucraïnès. També s'ha sumat a aquesta crida el líder prorús de Luhansk, Leonid Pasechnik, que de la mateixa manera ha signat un decret de mobilització. Aquest desenvolupament arriba tan sols un dia després que la regió del Donbass ordenés l'evacuació de la gent gran, les dones i els infants-- unes 70.000 persones-- cap a Rússia. No obstant això, es calcula que només unes 7.000 persones haurien evacuat casa seva a hores d'ara. Per la seva banda, els estats membres de l'OTAN segueixen convençuts que Moscou envairà Ucraïna en els dies vinents, i que aquests desenvolupaments podrien formar part del pla de Vladímir Putin per justificar l'atac. Alemanya i França han demanat aquest mateix dissabte que els ciutadans que es trobin a Ucraïna abandonin immediatament el país.

 

Evacuació de la població civil cap a Rússia / Efe

Mobilització militar

El govern ucraïnès i les autoproclamades repúbliques prorusses de l'Est s'acusen mútuament d'haver violat l'alto el foc. Així, la regió del Donbass ha patit violència, evacuacions i explosions en els darrers dies, fet que ha portat els líders secessionistes de decretar oficialment la mobilització militar. Paral·lelament, els aliats occidentals semblen estar més convençuts que mai que Rússia tornarà a envair Ucraïna en qualsevol moment. El president dels Estats Units, Joe Biden, va reiterar ahir la seva creença que "Putin ja ha pres la decisió", i va situar el nombre d'efectius militars russos a la frontera de la zona o infiltrats dins del país en uns 190.000, molts d'ells "en posició d'atac". Segons Occident, els incidents al Donbass i els actes de provocació per part de Moscou, com ara l'entrenament nuclear previst per aquest dissabte sota la supervisió del mateix Putin, podrien formar part d'una operació de falsa bandera per fabricar un pretext amb el qual justificar l'entrada a Ucraïna.

 

Evacuació de la població civil cap a Rússia / Efe

Diàleg

Així i tot, l'OTAN assegura que no vol abandonar la via del diàleg amb el Kremlin. Segons han confirmat aquest dissabte, el president francès, Emmanuel Macron, mantindrà una conversació per telèfon amb el seu homòleg rus demà mateix, en un intent per rebaixar les tensions in extremis. Paral·lelament, el ministeri d'Afers Exteriors francès, i també l'alemany, han ordenat als seus ciutadans que es trobin a Ucraïna que abandonin immediatament el país. L'Elisi va revelar aquest divendres que Macron parlarà aquest cap de setmana amb els seus homòlegs d'Ucraïna i Rússia en una nova aposta per la via del diàleg per a evitar que la situació degeneri. Aquestes comunicacions tindran lloc després de la conversa conjunta mantinguda anit entre Macron i alguns dels principals aliats occidentals. Tal com havia avançat la presidenta de la Comissió Europea, Úrsula Von der Leyen, els dirigents van constatar la seva preocupació perquè "la situació en i al voltant d'Ucraïna continua sent amenaçadora". Els socis europeus van recalcar de nou que una invasió russa de territori ucraïnès sota control governamental ucraïnès desencadenaria en "sancions massives".