El president de la comissió de la Comunitat Econòmica d'Estats d'Àfrica Occidental (CEDEAO), Omar Alieu Touray, ha ordenat aquest dijous activar la força de reserva militar del bloc per a una possible intervenció militar al Níger per tal de "restablir l'ordre constitucional".  "Ordeno l'activació de la força de reserva de la CEDEAO amb tots els seus elements immediatament", ha dit Touray aquest dijous a Abuja, durant una reunió extraordinària dels caps d'estat i de govern de la CEDEAO per trobar una solució a la crisi de Níger pel cop d'estat del 26 de juliol passat.

Continuen reunits

Malgrat aquest moviment clau per iniciar una possible intervenció militar, Touray ha subratllat el "compromís continu" de la CEDEAO per "restaurat l'ordre constitucional a través de mitjans pacífics". De fet, els líders de l'Àfrica occidental continuen reunits a porta tancada després que el president de Nigèria, Bola Tinubu, hagi assenyalat que s'ha de "prioritzar el diàleg", tot i que ja fa uns dies que van anunciar que disposaven d'un pla d'intervenció contra el nou règim colpista. 

De fet, aquest és un tema clau, perquè la CEDEAO està dividida sobre com actuar a les pròximes hores. Els governs de Nigèria, Benín, Costa d'Ivori i el Senegal han confirmat clarament la disponibilitat dels seus exèrcits per enderrocar la junta militar del Níger i reinstaurar el president Bazoum. En canvi, Mali i Burkina Faso, països governats per juntes militars pròximes a Rússia, s'oposen a aquest postulat. 

Aquest diumenge va concloure el termini que la CEDEAO havia donat a la junta militar que va executar el cop d'estat el 26 de juliol passat. L'objectiu era que els colpistes, pròxims a Rússia i contraris a Occident, tornessin a l'ordre constitucional. Tanmateix, lluny de les pretensions de la CEDEAO, els colpistes van convocar una manifestació el mateix diumenge amb més de 30.000 persones que corejaven càntics contra Occident. De fet, els manifestants portaven banderes del Níger, Rússia, Algèria, Mali, Burkina Faso i Guinea-Conakry

País clau per a Occident

Així mateix, també hi ha hagut sancions contra el Níger per part d'Occident després del cop militar, que ha aguditzat la pobresa. A més, el Níger és un país clau per a Occident, però sobretot per a França, que ha fet costat a la CEDEAO, juntament amb l'ONU. De fet, l'estat francès posseeix el 45% de les accions de l'empresa que gestiona les mines d'urani del país africà. S'ha de tenir en compte que el Níger posseeix el 5% de l'urani que es fa servir arreu del món. També n'és clau la ubicació, ja que es troba enmig d'una regió on han aconseguit avançar grups de terroristes i preocupa que Rússia hi enviï els mercenaris de Wagner a lluitar a favor dels colpistes.