Els líders de la Unió Europea han acordat aquest dijous a la reunió del Consell de la UE a Brussel·les demanar "pauses i corredors humanitaris" perquè arribi l'ajuda a la Franja de Gaza. "El Consell Europeu expressa greu preocupació per la deteriorada situació humanitària a Gaza i demana un accés i una ajuda humanitària continua, ràpida, segura i sense obstacles per arribar a tots els que necessiten ajuda a través de totes les mesures necessàries, incloent-hi corredors humanitaris i pauses humanitàries", afirma l'esborrany de conclusions que han aprovat els líders.
Els 27 també han donat suport a la idea de celebrar una conferència de pau "aviat", tal com havia proposat el president espanyol, Pedro Sánchez, i asseguren que la UE està "preparada per contribuir al procés polític sobre la base de la solució dels dos estats". Una font europea ha assegurat a EFE que la menció a aquesta proposta d'Espanya va ser un compromís d'últim minut amb què tothom ha estat content, tot i que va especificar que ara mateix "no hi ha detalls" perquè la posada en marxa depèn del personal diplomàtic.
Així doncs, els líders europeus finalment han trobat el consens en la idea de "pauses humanitàries" i han descartat una declaració que inclogués la crida a un alto el foc, idea que demanaven països com Espanya i Irlanda i en rebutjaven d'altres com Alemanya o Àustria.
El Consell Europeu es compromet a "protegir els civils"
Els líders europeus s'han compromès a treballar estretament amb els socis de la regió per "protegir els civils, donar assistència i facilitar l'accés a aliments, aigua, servei mèdic, combustible i allotjament, tot garantint que aquesta assistència no és utilitzada per part d'organitzacions terroristes". També han fet una crida a "evitar l'escalada regional" i a treballar amb diversos agents per evitar-la, inclosa l'Autoritat Nacional Palestina.
El text, acordat pels líders europeus després de gairebé sis hores de debat, insisteix en la condemna a l'atac "brutal i indiscriminat" de Hamàs contra Israel. "L'ús per part de Hamàs de civils com a escuts humans és una atrocitat particularment deplorable", diuen les conclusions, que insisteixen en el dret d'Israel a defensar-se a condició que es respecti el dret internacional i la llei humanitària internacional. En aquest sentit, el Consell Europeu reitera en el document la necessitat de "garantir la protecció de tots els civils en tot moment" i lamenta "totes les pèrdues civils". A més, demana a Hamàs l'alliberament dels ostatges "sense cap precondició".
En el document, els 27 també destaquen la importància de "lluitar contra la desinformació i el contingut il·legal" en el context de la guerra, i en aquest sentit apunta a "la responsabilitat de les plataformes"