Els caps d'estat i de govern de la Unió Europea han segellat aquest dijous el repartiment dels alts càrrecs comunitaris, que inclou la renovació de la conservadora Ursula von der Leyen al capdavant de la Comissió Europea. Això sí, se n'ha sortit sense el suport de la primera ministra italiana, Giorgia Meloni i el ferm rebuig del primer ministre hongarès, Viktor Orbán.
“Kaja, Ursula i António acceptats. Els plans de defensa, acceptats. Satisfacció, per a Polònia i per a Europa”, ha celebrat el primer ministre polonès, Donald Tusk, un dels caps negociadors, en un breu missatge difós en xarxes socials després de la decisió. Fonts diplomàtiques consultades per Europa Press apunten que Meloni ha votat en contra de Kallas i Costa, però s'ha abstingut a l'elecció de Von der Leyen, altres fonts aclareixen que el de la italiana ha estat l'únic vot en contra que Costa sigui el nou president del Consell.
Discussió pels alts càrrecs de la UE
Els 'Top Jobs' ja no estan deserts. Els líders, reunits a Brussel·les des de primera hora de la tarda, han iniciat la discussió sobre els anomenats 'Top Jobs', en l'argot comunitari, al voltant de les deu de la nit. I en només hora i mitja han anunciat l'acord, que confirma el paquet pactat prèviament pels governs de les famílies popular, socialdemòcrata i liberal i que suposa la renovació de la conservadora Ursula von der Leyen al capdavant de la Comissió Europea a condició que superi el vot del Parlament Europeu, probablement el pròxim 18 de juliol.
L'acord també suposa que l'exprimer ministre portuguès António Costa, socialista, assumeixi la presidència del Consell Europeu de mans de Charles Michel el pròxim 1 de desembre, amb un mandat de dos anys i mig després dels quals els líders hauran de prendre una nova decisió, com estableixen els Tractats.
El tercer alt càrrec que completa el complex equilibri territorial, ideològic i de gènere és el d'Alt Representant de Política Exterior de la UE que exerceix el socialista Josep Borrell i que amb el canvi de legislatura passarà a les mans de la primera ministra d'Estònia, Kaja Kallas, que en el moment de la votació s'ha absentat de la reunió de líders i ha delegat el vot al col·lega finlandès, Petteri Orpo. Von der Leyen també ha deixat la sala al moment de la decisió de líders.
El primer ministre txec, Petr Fiala, que a l'inici de les negociacions es va situar en contra del repartiment proposat per la coalició, ha confirmat en un missatge publicat a xarxes socials minuts abans d'iniciar les deliberacions finals que els candidats complien els criteris, que els coneixia personalment a tots i que ha tingut “molt bona experiència” treballant-hi.
La decisió de Meloni
Meloni ha justificat l'abstenció a Ursula von der Leyen com a candidata a la presidència de la Comissió Europea per “respecte” a les posicions dins la seva majoria de govern, on es troba la formació de Força Itàlia, encapçalada per l'expresident del Parlament Europeu, Antonio Tajani. En una atenció als mitjans posterior a la cimera celebrada aquest dijous a Brussel·les, la dirigent italiana ha donat a entendre que hauria votat en contra dels tres alts càrrecs de la Unió Europea —ha votat en contra de l'alt representant i el president del Consell Europeu— acordats per populars, socialdemòcrates i liberals.
Per Meloni, el pacte de les tres famílies polítiques és un “error” i una “falta de respecte” a la ciutadania europea. “He volgut respectar la seva voluntat no donant suport a la proposta”, ha subratllat. En la mateixa declaració, la primera ministra ha reiterat que Itàlia ha de fer valdre “el seu pes dins la UE, els seus ciutadans i les seves indicacions”.