Els líders de la Unió Europea (UE) han tancat files aquest dilluns davant les amenaces del president dels Estats Units, Donald Trump, i han advertit que respondran amb "fermesa" si imposa aranzels de forma arbitrària sobre els béns de la UE, tal com ha fet amb la Xina, Mèxic i el Canadà, tot i que alhora han defensat la necessitat de negociar amb el mandatari nord-americà per evitar iniciar una guerra comercial. Aquest és el consens entre els líders dels vint-i-set, que s'han reunit aquest dilluns a Brussel·les en una cimera informal en la qual també han participat el secretari general de l'OTAN, Mark Rutte i de forma puntual, el primer ministre britànic, Keir Starmer. L'objectiu principal de la reunió era abordar la defensa de la UE i el seu finançament, però les relacions amb els EUA s'han convertit en el centre del debat. 

Fonts pròximes a la reunió han informat que els dirigents europeus han destacat el "valor" de l'associació de la UE amb els Estats Units, que té "arrels profundes i està cridada a perdurar en el temps" i han coincidit que la imposició d'aranzels serien "perjudicials per a ambdues parts". Un portaveu de la Comissió Europea ha afirmat en declaracions a Euronews que la relació comercial de la UE amb els Estats Units "és la més important del món" i que hi ha "molt en joc", motiu pel qual s'han marcat l'objectiu d'"enfortir la relació". Amb tot, ha deixat clar que la UE no dubtarà a "respondre amb fermesa" davant "qualsevol soci comercial que imposi aranzels de forma injusta o arbitrària".

En aquesta línia s'han expressat els diversos mandataris a les portes del palau Egmont de Brussel·les. L'alta representant de la UE per a Assumptes Exteriors i Seguretat, Kaja Kallas, ha advertit que "no hi ha guanyadors en les guerres comercials" i que, si els EUA inicien una ofensiva en aquest sentit contra la UE, "qui riurà serà la Xina". El canceller alemany, Olaf Scholz, ha assegurat que si aquest escenari es dona, la UE pot "reaccionar amb mesures aranzelàries" contra els EUA, però ha apuntat que "l'objectiu ha de ser la cooperació". El president francès, Emmanuel Macron, ha assenyalat que si els interessos comercials d'Europa es veuen atacats, "Europa haurà de fer-se respectar i reaccionar". 

Rutte, que ha comparegut en roda de premsa amb Starmer a la seu de l'OTAN, s'ha mostrat convençut que les possibles disputes aranzelàries no afectaran la capacitat de dissuasió col·lectiva de l'Aliança. "Sempre hi ha problemes entre aliats, de vegades més grans i d'altres més petits. Per això estic absolutament convençut que no s'interposaran en el camí de la nostra determinació col·lectiva de mantenir forta la dissuasió", ha expressat. Rutte també ha subratllat que la defensa d'Europa sense els EUA "no funcionaria" i per això ha instat a "mantenir-se units". Starmer, per la seva banda, ha destacat que els vincles del Regne Unit amb els Estats Units i la UE són igual d'importants i ha assegurat que treballarà amb tots dos en matèria de defensa i seguretat i per garantir unes "relacions comercials obertes i fortes". 

La UE fa costat a Dinamarca a Groenlàndia

Els líders europeus també han traslladat el seu suport i solidaritat a Dinamarca després que Trump hagi reiterat la seva voluntat de convertir Groenlàndia —territori autònom dependent de Dinamarca— en part dels Estats Units, sense descartar la força militar i econòmica per a aconseguir-ho. La primera ministra danesa, Mette Frederiksen, ha insistit que l'illa "no està en venda" i que s'ha de "respectar la sobirania de tots els Estats del món". Alhora, ha obert la porta que els Estats Units augmentin la seva presència militar a l'illa. "La regió àrtica és cada vegada més important quan parlem de defensa, seguretat i dissuasió. És possible trobar una manera d'assegurar una presència més forta a Groenlàndia", ha afirmat. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!