Kwasi Kwarteng ja no és el titular britànic d'Economia, després de reunir-se aquest divendres amb la primera ministra, Liz Truss. Segons ha confirmat el mateix Kwarteng a través d'una carta dirigida a la primera ministra, que ha publicat en el seu Twitter. En l'escrit, el polític conservador indica que ha "acceptat" la petició feta per la primera ministra perquè "s'aparti" del càrrec de titular d'Economia, enmig de creixents pressions al govern per l'anunci el passat 23 de setembre d'un controvertit pla fiscal amb massives retallades d'impostos. "Durant massa temps aquest país ha estat alentit per les baixes taxes de creixement i els alts impostos, això encara ha de canviar perquè el país tingui èxit", ha dit Kwarteg.
Kwarteng va descartar la dimissió ahir mateix en una declaració des de Washington als mitjans davant de les turbulències generades per la seva radical retallada d'impostos, que van obligar el Banc d'Anglaterra a intervenir amb una recompra de deute per evitar la fallida de diversos fons de pensions. El ja exministre es va veure obligat a avançar un mes una compareixença en la qual detallarà els seus plans fiscals a mitjà termini, prevista inicialment per a finals de novembre i que oferirà finalment el 31 d'octubre. El pla fiscal anunciat a finals de setembre va desplomar la lliura esterlina davant el dòlar dels EUA i va disparar el cost del deute a llarg termini del Regne Unit.
Ministeri precoç
Una vegada confirmada la destitució, Kwarteng s'ha convertit en el segon titular de Finances que menys temps ha estat en el càrrec, ja que va assumir el lloc el 7 de setembre, després de l'arribada de Truss a Downing Street. El titular de finances ha estat destituït després d'interrompre un viatge als Estats Units i només unes hores després d'aterrar al Regne Unit, on ja estaven les espases enlaire.
L'Executiu va posar sobre la taula retallades fiscals per valor de 45.000 milions de lliures que no han convençut ni a l'entorn financer ni al polític i que, en termes de divises, ha posat a la lliura contra les cordes. Truss ja es va veure obligada a retirar en qüestió de dies la proposta per a rebaixar del 45 al 40 % l'impost sobre la renda per a les grans fortunes.
El cap de Truss
Alguns toris demanen ja el cap de la primera ministra i, segons el diari britànic The Times, existeix un pla en l'ombra per a substituir Truss per un tàndem de líders: els diputats Rishi Sunak i Penny Mordaunt, que van quedar segon i tercera en les últimes primàries conservadores. Precisament aquesta setmana, la cap de govern va descartar davant el Parlament que tingui al cap avançar les eleccions.
Caos als mercats financers
Aquest dimecres, la primera ministra britànica va assegurar que no retallaria la despesa pública a fi d'eixugar el deute que generaria el controvertit pla de creixement basat en grans retallades d'impostos. En la seva primera compareixença parlamentària després de la presentació el 23 de setembre del seu pla fiscal, que va sembrar el caos als mercats financers, Truss va dir al líder del Partit Laborista, Keir Starmer, que segueix "absolutament compromesa" amb la seva promesa feta durant les eleccions internes pel lideratge conservador de no retallar la inversió estatal.