Només fa 7 setmanes que Liz Truss és primera ministra del Regne Unit i la seva posició ja ha estat posada en dubte, gairebé des del moment en què va substituir Boris Johnson. De fet, el destí de la tercera primera ministra britànica podria ser molt similar al del seu predecessor: Johnson va caure després de la pressió dels seus companys del partit conservador arran dels seus escàndols pel PartyGate, tot i superar en primera instància una moció de confiança interna; ara, Truss ja s'enfronta a les primeres veus internes que posen en dubte la seva capacitat per governar el país, després del fracàs estrepitós de la seva baixada d'impostos, que va haver de modificar després d'un rebuig general de la població i d'alguns diputats conservadors. Fins i tot, s'hi ha oposat l'arquebisbe de Canterbury, Justin Welby, titllant d'immoral el seu pla econòmic en què retallava els impostos a les rendes més altres. A partir d'aquí, va haver de començar a fer remodelacions al seu govern, que no han convençut ningú, i els membres del partit es reuneixen avui per decidir quina serà la posició dels tories respecte a la primera ministra que fa poc més d'un mes van escollir en unes primàries.
Tot i que no era un secret el rebuig dels membres del partit a l'escollida per substituir a Johnson, enmig d'unes enquestes que mostren un gran creixement del partit Laborista del Regne Unit i una desfeta dels conservadors gairebé sense precedents, fins ara ningú no havia sortit a manifestar-se públicament contra Truss. En les últimes hores, però, després de les polítiques errants de Downing Street que no ajuden a millorar les perspectives electorals del partit, l'històric diputat Crispin Blunt ha demanat la renuncia de la primera ministra, exercint de portaveu de molts companys seus, que encara no s'han posicionat. Segons els mitjans britànics, però, serien desenes els que demanen que Truss plegui. Si ho acabés fent, tal com apunten tots els pronòstics, seria la quarta dirigent del país consecutiva que dimiteix, després de David Cameron, Theresa May i Boris Johnson: tots són conservadors.
Els laboristes es freguen les mans
Mentrestant, els laboristes es freguen les mans i furguen en la ferida: el líder de l'oposició, Keir Starmer, parla d'un "caos grotesc" mentre amenaça amb una moció de confiança aquesta mateixa setmana, per després convocar eleccions generals amb totes les enquestes a favor. Al Regne Unit es dona tant per fet que a Truss li queden dies, com a molt setmanes, al capdavant del govern britànic que, fent gala del seu popular humor, el tabloide Daily Star té un directe a Youtube sota el nom "qui durarà més, Liz Truss o una lletuga?", on s'hi pot veure un enciam fora de la nevera (que ja porta ulleres de sol i un barret), al costat d'una fotografia de la primera ministra. Davant els últims esdeveniments, són molts els britànics que aposten per la lletuga.
Un ministre d'Economia que exerceix de premier
En aquest context, el nou ministre d'economia, Jeremy Hunt, exerceix pràcticament de primer ministre i es troba preparant un nou pla econòmic mentre l'augment del cost de vida ofega els britànics. Precisament Hunt, l'opció a la desesperada de Truss enmig de una crisi de govern sense precedents i només setmanes després que arribés a Downing Street entre el xoc per la mort de la reina Elisabet II, seria el nom que tenen entre mans els conservadors més escèptics amb la primera ministra per substituir-la. Aquest dilluns, la política reunirà els seus ministres i en els pròxims dies es veurà també amb la resta dels parlamentaris, també els que la volen fora, per intentar presentar un pressupost en un termini màxim de dues setmanes. El gran dubte és si llavors, Truss seguirà sent primera ministra.