Desgavell a Downing Street. La primera ministra britànica, Liz Truss, ha dimitit aquest dijous després de quaranta-quatre dies al capdavant del govern del Regne Unit i el Partit Conservador. Això significa que els tories hauran de celebrar una segona pugna pel poder, una cursa que Truss va guanyar després de l'eixida de Boris Johnson, i que va durar més que el seu mandat. La cap del govern romandrà en el càrrec fins a l'elecció d'un substitut, un procés que es preveu que es completarà en el termini d'una setmana. Immediatament després de la dimissió, els laboristes i els demòcrates liberals han exigit unes eleccions generals per treure el país de la crisi de govern permanent en la que es veu sumit des de fa mesos. Les enquestes, però, auguren el pitjor per als conservadors.
Dimiteix la primera ministra Liz Truss
Truss es converteix en la primera ministra més breu de la història del Regne Unit. Moments abans de fer l'anunci davant el domicili oficial dels primers ministres, al número 10 de Downing Street, la primera ministra s'ha reunit amb els alts càrrecs dels conservadors, inclòs el president del Comitè de 1922, Sir Graham Brady, que governa la direcció del partit. En les darreres hores, Truss ha rebut una allau de peticions de dimissió per part dels diputats tories, a qui ha perdut la confiança després de fer un gir de 180 graus i aplicar polítiques econòmiques que s'oposen totalment al que ella va prometre durant la campanya per substituir Johnson aquest estiu.
Un altre factor determinant en la seva caiguda en picat ha estat la renúncia de la ministra d'Interior, Suella Braverman, a través d'una carta en la qual va deixar en evidència la credibilitat de l'Executiu. De moment, però, no se sap qui es postularà per substituir-la ni quins seran els propers passos del partit per aturar "l'espiral mortal" a la qual es veuen abocats, i un dels noms que més sonava, el del nou ministre d'Economia, Jeremy Hunt, considerat l'home més poderos dins el govern en aquests moments, ja ha descartat tornar-se a presentar a les primàries després que quedés últim en la darrera pugna pel poder.
Liz Truss, orgullosa de la gestió econòmica
Malgrat abandonar el càrrec abans de complir dos mesos al capdavant de l'Executiu britànic, Truss s'ha mostrat orgullosa de la gestió del seu gabinet, i en el discurs ha incidit precisament en les qüestions per les quals més se l'ha criticat. A parer seu, el govern "ha complert amb les factures energètiques" i ha "establert la visió per una economia amb impostos baixos i creixement alt que s'aprofitarà de les llibertats del Brexit". Amb tot, ha reconegut que la decisió de substituir el ministre d'Economia que apostava per polítiques neoliberals per un de moderat ha contradit totalment "el mandat pel qual vaig ser escollida" pels seus companys de partit.
Per la seva banda, el Partit Laborista ha exigit la convocatòria d'eleccions generals "ara". "El Partit Conservador ha demostrat que ja no té mandat per governar. Després de dotze anys de fracàs conservador, el poble britànic es mereix quelcom molt millor que aquesta porta giratòria del caos", ha afirmat el líder laborista, Keir Starmer. En aquesta línia també s'ha pronunciat el líder del Partit Liberal Demòcrata, Ed Davey: "No necessitem un altre primer ministre que vagi trontollant-se de crisi en crisi".
En els mercats, la lliura esterlina ha pujat després de la dimissió de Truss: el seu valor ha incrementat un 0,5% davant el dòlar nord-americà, fins a 1,126 dòlars; un 0,1% davant l'euro i un 0,53% davant del ien japonès. Però la Borsa de Londres i els interessos sobre el deute sobirà han baixat, en un ambient de volatilitat. Concretament, la Borsa de Valors de Londres ha baixat un 0,16% abans de les 13.00 hores GMT.