Els conservadors han escollit Liz Truss com a líder del partit i els britànics ja tenen una nova primera ministra, la tercera de la seva història, després de Margaret Thatcher, a qui ha evocat durant tota la campanya electoral marcada per un augment dels preus també al Regne Unit, i Theresa May. Liz Truss partia com a favorita a totes les enquestes davant del seu rival, Rishi Sunak. Tots dos havien format part del govern de Boris Johnson i ara s'han enfrontat a unes primàries del partit per substituir el seu excap a Downing Street. Així, els 160.000 militants del partit conservador han estat els encarregats de decidir qui ha de ser el nou primer ministre de tots els britànics.
En el seu primer discurs com a líder del partit conservador, Truss ha volgut començar recordant la figura de Boris Johnson, a qui ha definit com el seu amic, i s'ha centrat en les mesures per pal·liar la crisi econòmica i energètica que afecta el Regne Unit amb un gran augment dels preus. Truss ha aconseguit 81.000 vots en les primàries, pels 60.000 del seu rival, Rishi Sunak, una diferència molt més ajustada del que s'esperava.
Boris Johnson semblava que s'havia aferrat a la cadira de primer ministre, tot i les desenes d'escàndols que envoltaven el seu mandat, però la situació es va tornar insostenible a principis de juliol, quan va decidir dimitir. Abans, havia superat per molt poc una moció de censura dins del seu propi partit, després del desprestigi que suposava pels conservadors les festes del conegut PartyGate, especialment arran del demolidor informe de la popular inspectora de la policia metropolitana de Londres, Sue Grey, en què Johnson quedava com un dels principals assenyalats.
Truss, la nova Margaret Thatcher?
En el moment de la dimissió de Johnson i quan es van convocar les primàries del partit conservador, entre els sis candidats inicials, el gran favorit era Sunak, un milionari d'origen hindú, envoltat per la polèmica sobre la figura de la seva dona i la seva gran fortuna. Amb el pas dels dies, però, i un cop eliminats la resta de contrincants, molts dels quals també havien tingut un paper rellevant en el govern de Johnson, la situació ha canviat radicalment, i els conservadors veuen en molt més bons ulls a l'ex ministra d'Exteriors. Durant la seva campanya, el nom de Liz Truss ha estat constantment lligat al de Margaret Thatcher, quelcom inevitable i que ella tampoc no ha evitat, sinó que ha arribat a incentivar, emulant algunes de les seves fotografies més recordades.
Liz Truss és la més liberal dels dos candidats, almenys pel que fa a la política econòmica que ha anat proposant. Al contrari de Sunak, que va anunciar una pujada de l'impost de societats com a ministre d'Economia, rol que ha jugat durant el govern Johnson, Truss ja s'ha compromès a rebaixar-lo. El seu lema "In Liz we Truss", un joc de paraules entre el seu cognom i el verb "trust", que confiar en anglès, ha triomfat en la campanya electoral.
Cap a Escòcia a reunir-se amb la Reina
Truss s'ha mostrat intransigent en la qüestió escocesa. Des del primer moment de la campanya pel control del partit conservador i del conjunt del Regne Unit, la política ha deixat ben clar que quan fos primera ministra, no se celebraria cap nou referèndum, al contrari del que sí que va permetre David Cameron. Amb tot, el primer que haurà de fer després de ser escollida líder dels tories serà viatjar fins a precisament Escòcia, on l'espera Isabel II. La Reina, que acostuma a rebre l'endemà de les eleccions al seu guanyador, ho farà per primer cop lluny de Londres. En lloc de rebre Truss a Buckingham Palace, ho farà a la seva residència d'estiu, el palau de Balmoral, a Aberdeenshire, per culpa dels seus problemes de mobilitat.