El Parlament Europeu ha donat llum verda definitiva a la nova Comissió Europea d'Ursula von der Leyen. El nou gabinet es caracteritza per un gir a la dreta, fruit de l'augment de governs conservadors al continent i de la decisió del Partit Popular Europeu –finalment avalada per socialistes i liberals– de fer pujar la vicepresidència a l'extrema dreta amb la designació del candidat de Giorgia Meloni. Aquesta ha estat moneda de canvi per garantir el lloc a Teresa Ribera, que serà la peça clau dels socialistes al govern comunitari com a vicepresidenta de Competència i Transició Justa i Neta. Cal remarcar, doncs, que el PP europeu hi ha votat en contra.

En aquest sentit, el Parlament Europeu ha aprovat aquest dimecres la Comissió Europea d'Ursula von der Leyen per 370 vots a favor, 282 en contra i 36 abstencions, aplanant el camí perquè l'equip complet, que inclou l'espanyola Teresa Ribera, pugui començar a treballar pròxim 1 de desembre.

Un Parlament Europeu dividit

La nova Comissió Europea va obtenir tan sols un 51% de vots a favor dels 719 eurodiputats de l'hemicicle comunitari que podien votar, un resultat pitjor que el que va obtenir individualment Von der Leyen al juliol per a la seva reelecció per a un segon mandat com a presidenta (on va obtenir 401 sí) i el més estret que ha obtingut mai un col·legi de comissaris a la història de la Unió Europea.

El vot d'aquest dimecres reflecteix la fragmentació en una Eurocambra més escorada a la dreta, sense majories estables i en què tots els grups que van votar a favor van tenir alguna deserció que va votar en contra o es va abstenir, com els 22 eurodiputats del PP espanyol o els 14 de l'SPD alemany. Tot i això, l'aprovació del col·legi de comissaris al Parlament Europeu resol l'últim gran tràmit que havia de superar l'Executiu comunitari de la desena legislatura, que podrà començar a treballar l'1 de desembre.

El PP, ferm amb el 'no'

Els 22 eurodiputats del PP espanyol s'han mantingut ferms amb el que havien anunciat i han votat en contra de la nova Comissió Europea, trencant així amb la disciplina de vot del seu grup parlamentària al Parlament Europeu per la presència de la vicepresidenta socialista, Teresa Ribera. Els d'Alberto Núñez Feijóo acusen l'exministra de Transició Ecològica de ser la responsable de la mala gestió de la DANA al País Valencià. Aquesta nova comissió és la que compta amb el nombre més gran de membres del PPE de les últimes dècades. En concret, 14 membres del PPE de 26 comissaris, amb els vots a favor del Partit Popular Europeu (PPE), els Socialistes i Demòcrates (S&D) i els liberals de Renew. El nou executiu de Von der Leyen, que es posarà en marxa el pròxim 1 de desembre, també comptarà amb el suport de la ultradreta Conservadors i Reformistes per Europa (ECR), mentre que el grup dels verds, també han votat dividits, ja que la meitat del grup ho ha fet en contra i la resta a favor. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!