El govern britànic pren nota de la decisió del Suprem del país, en què aquest deixa clar que Escòcia no pot convocar un referèndum sense haver arribat a un acord amb Downing Street. Així ho ha comunicat el ministre de Rishi Sunak per Escòcia a través del perfil de la seva oficina a les xarxes socials. Així, Alister Jack ha assegurat que respecten la "decisió unànime" del Tribunal Suprem d'aquest dimecres, destacant al mateix temps que els escocesos "volen que els dos governs estiguem totalment centrats en els problemes que realment importen avui en dia", en referència a l'estabilitat econòmica i a la inflació de rècord que afecta a tot el país en els últims mesos, així com el sistema nacional de salut. Per això, en el mateix missatge en què ha tret pit d'algunes mesures que ha pres en les últimes setmanes el govern de Sunak per intentar solucionar aquesta situació. "Tal com ha deixat clar el primer ministre, continuarem treballant constructivament amb el govern escocès davant els reptes als quals ens enfrontem".
Un referèndum que no seria legal
En la mateixa línia que Jack s'ha pronunciat el líder dels conservadors a Escòcia, Douglas Ross, que ha tret pit d'allò que considera una "veredicte clar i inequívoc", exigint que el govern encapçalat pel Partit Nacional Escocès (SNP) i Nicola Sturgeon, així com els seus votants, el respectin. "Agreixo la valoració unànime que el Tribunal Suprem que la Constitució és una matèria reservada al Parlament britànic", fet que demostra que "la proposició de llei no seria legal", en referència a la intenció d'Edimburg de tirar endavant una llei de referèndum: el parlament d'Hollyrood no pot fer-ho, ja que interferiria en temes constitucionals pels quals només Westminster té la sobirania parlamentària. Concretament, la intenció del govern de l'SNP era celebrar una nova consulta per la seva independència el 19 d'octubre del 2023, motiu pel qual la fiscal general d'Escòcia, Dorothy Bain, va consultar si el parlament tenia les competències per fer-ho. Ara, el Suprem ha deixat clar que això no serà possible si no és amb el vistiplau de Londres, tal com va passar anys enrere.
Reacció a Escòcia dels independentistes
Mentrestant, què en diuen de la nova situació els líders independentistes escocesos? Estan convençuts que el seu país trobarà el camí necessari per aconseguir la independència tot i aquest bloqueig del Suprem a la convocatòria de un segon referèndum. La mateixa primera ministra Nicola Sturgeon ha deixat clar a través de les xarxes que ningú no podrà negar la democràcia del seu país: "La decisió d'avui bloqueja un camí per fer que se senti la veu d'Escòcia sobre la independència, però en una democràcia la nostra veu no pot ni serà silenciada", ha sentenciat. D'altra banda, alguns grups independentistes ja han començat a fer campanya perquè les pròximes eleccions generals al Regne Unit siguin un referèndum de facto.