L'alcalde de Perpinyà, Louis Aliot, també ha estat declarat culpable pel Tribunal Penal de París, juntament amb Marine Le Pen i set eurodiputats més de Rassemblement National. El batlle ha estat condemnat a divuit mesos de presó i tres anys d'inhabilitació, una multa de 8.000 euros i braçalet electrònic. Tot i que la sentència condemnatòria era inicialment d’execució immediata, el tribunal ha refusat d’aplicar-li la inhabilitació immediata per “preservar la llibertat dels electors”. Així doncs, el dirigent d'extrema dreta mantindrà l'alcaldia de Perpinyà, però no es podrà presentar a la reelecció el 2026.
Per la seva banda, la líder de Reagrupament Nacional, Marine Le Pen, ha estat condemnada a quatre anys de presó i cinc d’inhabilitació per malversar fons del Parlament Europeu. Segons la lectura de la sentència del Tribunal Correccional de París, recollida per la premsa francesa, la formació de Le Pen va fer servir fons de l’Eurocambra per pagar assistents que en realitat treballaven pel partit a París, i no a Brussel·les o Estrasburg, on hi ha les seus del Parlament Europeu. Així, el tribunal de París impedeix a la líder d'ultradreta presentar-se a les eleccions presidencials previstes per al 2027. A més de Le Pen, també han estat declarats culpables vuit antics eurodiputats més de Reagrupament Nacional, entre els quals hi ha Aliot. La sentència es pot recórrer, però el tribunal ha dictat que l'aplicació de la inhabilitació és "immediata", excepte en el cas de l'alcalde de Perpinyà. Dels quatre anys de presó a què ha estat condemnada, dos seran amb braçalet electrònic.
Els fets es van produir entre el 2004 i el 2016, quan la formació s’anomenava Front Nacional (FN). Le Pen ha estat jutjada durant les últimes setmanes juntament amb 24 membres més del partit. Segons la sentència, els assistents contractats amb fons de l’Eurocambra per la líder d’ultradreta i vuit exeurodiputats més no treballaven pel partit a París, ni a cap seu del Parlament Europeu.
Qui és Louis Aliot?
Louis Aliot és conegut a Catalunya per la seva proximitat a Vox i pel seu anticatalanisme. Per exemple, a finals de febrer, un exregidor de l'Ajuntament de Perpinyà va denunciar que Aliot va vetar un casament perquè els nuvis volien que s'oficialitzés en català. L'exregidor, Jaume Roure, va enviar una carta oberta a Aliot, publicada a Ouillade, un "blog ciutadà" amb informació sobre l'actualitat a la Catalunya Nord. A la missiva, Jaume Roure lamentava que s'hagi negat a cedir la sala municipal per oficialitzar una boda en català i "amb gran indignació" protestava per la prohibició als futurs cònjuges. "Un acte així, que menysprea els principis fonamentals de la nostra República, no pot quedar sense resposta", advertia l'exregidor. També el maig de l'any passat, en un acte polític de Vox a Cornellà de Llobregat, els d'Abascal van portar l'alcalde ultra de Perpinyà com a mostra de suport davant “dels intents d’ingerència del separatisme a França, a Perpinyà, amb somnis annexionistes”, afirmant que el nacionalisme català “molesta arreu, ens molesten aquí i també a França intentant propagar somnis falsaris”, assegurava Santiago Abascal.