Després de declarar la victòria sobre Ucraïna a Mariúpol, el triomf que Putin necessitava després de mesos de fracassos bèl·lics, els últims defensors ucraïnesos que queden a la ciutat portuària continuen abandonant el seu refugi, l'acereria d'Azvostal, tots ells del Batalló d'Azov, relacionats amb la ideologia neonazi i supremacistes blancs. Concretament, són uns altres 771 defensors els que han abandonat en l'última jornada la planta metal·lúrgica. Aquests eleven el total a 1.730 militars que s'han "rendit" i lliurat a les forces russes des de dilluns, segons informa el Ministeri de Defensa rus. "Durant les últimes 24 hores, 771 militants de la unitat nacionalista Azov s'han rendit a la planta metal·lúrgica d'Azovstal bloquejada a Mariúpol", va assenyalar el portaveu castrense, general gran Ígor Konashénkov, al seu informe bèl·lic matutí. D'aquesta manera, ha afegit, "un total de 1.730 militants, inclosos 80 ferits, s'han rendit des del 16 de maig".
Rendicions o evacuacions?
"Tots aquells que necessiten tractament hospitalari reben assistència en institucions mèdiques" a la localitat de Novoazovsk, controlada per Rússia a través de l'autoproclamada república popular de Donetsk, i a la ciutat de Donetsk, dominada des de 2014 pels separatistes prorussos, ha explicat el portaveu militar. Per contra, Rússia no ha volgut revelar quants defensors queden encara en la siderúrgica després de tres dies de "rendicions", segons denomina Moscou a la sortida dels militars d'Azovstal, o "evacuacions", com les qualifica Kíiv, que no informa de l'operatiu des de dimarts al matí a causa de la sensibilitat del procés de negociació.
El Ministeri de Defensa de Rússia ha publicat un altre vídeo de la sortida en fila dels 771 defensors de la planta, en el que es pot veure a alguns d'ells caminant amb dificultats, recolzats en pals i crosses o ajudats per altres companys, i a altres tants amb benes al braç, els ulls o les cames. Kíiv vol intercanviar als defensors per presoners russos, però Rússia encara no s'ha pronunciat públicament sobre aquesta possibilitat, que troba resistència en el Parlament rus i els separatistes prorussos del Dombass, que demanen jutjar i fins i tot imposar la pena de mort a "els criminals de guerra" com denominen alguns diputats als membres del Batalló Azov.
El futur de Mariúpol passa pel turisme
Segons publica el think tank nord-americà Institute for the Study of War, Rússia té la intenció de convertir Mariúpol, la principal ciutat portuària d'Ucraïna, en un lloc turístic. Això privaria Rússia d'alguns dels beneficis econòmics més importants que esperava obtenir prenent aquesta ciutat. Es pot tenir en compte que Azovstal havia estat un element crucial de l'economia de Mariúpol abans de la guerra, per la seva funció única com a complex metal·lúrgic de cicle complet. Segons ha reconegut el cap de la República Popular de Donetsk (DNR), Denis Pushilin, un 60% de les estructures de la ciutat han estat destruïdes i no es poden recuperar.