El president de Bielorússia i principal aliat de Vladímir Putin a Europa, Alexandr Lukaixenko, confirma els mals auguris de l'exèrcit rus en la seva invasió d'Ucraïna. "Em sembla que aquesta operació s'ha allargat", ha declarat en una entrevista publicada aquest dijous per l'agència AP News. Lukaixenko, que en contrast amb el Kremlin sí que empra la paraula 'guerra' per descriure el conflicte a Ucraïna, segueix defensant que les "provocacions de Kíiv" han desencadenat en la confrontació bèl·lica i que "per definició, Rússia no pot perdre aquesta guerra", encara que ha reafirmat que el seu país advoca per la pau entre els dos països. Així i tot, sorprenen els comentaris de Lukaixenko, líder del país que ha assistit Rússia durant la invasió, sobre els fracassos dels russos al sòl ucraïnès. En aquest sentit, sembla que Minsk vol desmarcar-se de Moscou, o almenys minimitzar la seva implicació en el conflicte, davant el suposat malestar generalitzat a Bielorússia per la seva assistència a Putin, el qual qualifica del seu "germà gran".
Tot per l'OTAN
Lukaixenko desvia l'atenció. Per primer cop, el líder bielorús sembla voler posar una certa distància amb el govern de Moscou: "No estic immers en aquest problema prou per dir si va segons el pla, com diuen els russos, o com jo ho sento. Vull remarcar això de nou: sento que aquesta operació s'ha allargat", ha confessat. En l'entrevista, Lukaixenko ha rebutjat les acusacions de voler entrar a Ucraïna a fer la guerra: "No amenacem a ningú ni ho farem. D'altra banda, no podem amenaçar... sabem qui s'oposa a nosaltres, així que alliberar algun tipus de conflicte, algun tipus de guerra aquí... no és en absolut en interès de l'Estat bielorús. Així que Occident pot dormir pacíficament", ha dit. De la mateixa manera, el mandatari creu que Volodímir Zelenski no és qui "mana a Ucraïna", i assenyala a l'OTAN i els aliats occidentals: si Joe Biden volgués "tot això s'acabaria d'aquí a una setmana", ha assegurat.
Armes nuclears
Malgrat l'assistència militar a l'exèrcit rus, en gran part l'estacionament i transport de soldats i armes a Bielorússia, Lukaixenko opina que el seu rol és essencial per pactar la pau entre els dos països veïns: "És gràcies a un servidor, és a dir, jo mateix, que les negociacions entre Ucraïna i Rússia han començat", ha assegurat. Sobre l'amenaça nuclear que suposa aquesta guerra, el mandatari bielorús no ho veu viable perquè estan al costat. "No estem a l'altra banda de l'oceà com els Estats Units". “També és inacceptable perquè podria fer que el nostre globus terrestre sortís volant de l'òrbita a qui sap on”, va dir. “Si Rússia és capaç d'això o no, és una pregunta que has de fer al lideratge rus", ha matisat.