Aleksandr Lukaixenko ha contradit Vladímir Putin i ha dit que els atacants de Moscou van voler fugir primer a Bielorússia, no a Ucraïna. Les declaracions del president bielorús arriben l'endemà que el president rus tornés a acusar els ucraïnesos de l'atemptat de divendres passat, que ara per ara ha deixat 139 víctimes mortals. "Cal respondre a la pregunta de per què els terroristes, després de cometre el crim, van intentar fugir just per Ucraïna, qui els esperava", va dir Putin aquest dilluns.
Però Lukaixenko ha afirmat aquest dimarts que els autors de l'atac van mirar de fugir primer a Bielorússia, però que els punts de control fronterers els en van dissuadir. "Per això no van poder entrar. Els van veure. Per això van girar cua i van anar a la secció de la frontera russa-ucraïnesa", ha dit el president, durant una visita a tropes desplegades a la frontera amb Lituània. En aquesta mateixa visita, ha avisat que respondrà a "provocacions" d'Occident.
Rússia torna a acusar Ucraïna
Per la seva banda, el cap del Servei Federal de Seguretat (FSB) rus, Aleksandr Bórtnikov, ha tornat a acusar Ucraïna d'haver participat "directament" en l'atemptat. A més, ha assenyalat la suposada implicació d'Occident en l'atac. "Considerem que l'acte el van preparar els islamistes radicals i, naturalment, hi van contribuir els serveis secrets occidentals", ha dit, i ha afegit que els serveis d'intel·ligència ucraïnesos van tenir una "relació directa" amb l'atac. Cal recordar que els Estats Units ja havien advertit d'un atac terrorista "imminent" a Moscou, però Putin va considerar els avisos "un intent d'intimidar i desestabilitzar la societat".
Bórtnikov ha admès que no han pogut establir la identitat dels qui suposadament van encarregar l'atac i que tota la informació a disposició dels serveis de seguretat és de "caràcter general". "A grans trets, considerem que ells hi estan implicats", ha respost a una pregunta sobre la responsabilitat de Kíiv en l'atemptat. També ha afegit que "la part ucraïnesa participava en la instrucció i ensinistrament de combatents a l'Orient Mitjà". "Els criminals tenien intenció de fugar-se per la frontera. Justament al territori d'Ucraïna. Segons les nostres dades operatives preliminars, els hi esperaven. I els dic un secret: a l'altra banda els volien rebre com a herois", ha assenyalat, tot i que Lukaixenko l'ha contradit.
Les acusacions, "mentida crònica"
El cap de l'FSB ha advocat per declarar "organització terrorista" el Servei de Seguretat d'Ucraïna (SBU) i ha considerat "objectiu legítim" el cap de la intel·ligència militar ucraïnesa, Kirilo Budànov. Pel que fa a les advertències dels EUA, ha reconegut l'existència dels avisos i ha retret que la informació nord-americana podria haver estat "més concreta".
L'assessor de la presidència ucraïnesa Mikhailo Podoliak ha titllat de "mentida crònica" les continuades acusacions russes de la suposada participació ucraïnesa en l'atemptat, reivindicat des del primer moment per Estat Islàmic. "Un cop més. Això ja és crònic. Hi ha fets irrefutables, comprensió comuna de les causes i conseqüències, incredulitat total fins i tot per part de països neutrals en el rastre ucraïnès en l'atac terrorista del Crocus City Hall", ha escrit a Twitter. Finalment, ha assegurat que Putin actua de manera "obsessiva i compulsiva" en aquesta qüestió.