El president de Brasil, Luiz Inácio Lula da Silva, s'ha sumat al carro de criticar la policia per l'assalt dels bolsonaristes a les institucions del país. Acusacions contra les forces de seguretat del país, a mesura que augmentaven les preguntes sobre com els manifestants van poder burlar la seguretat i entrar a l'interior d'edificis governamentals i causar desperfectes

"La policia de Brasília va descuidar (l'amenaça d'atac), la intel·ligència de Brasília la va descuidar", ha dit Lula durant una reunió amb els governadors el dilluns. "És fàcil veure a les imatges als policies parlant amb els atacants. Hi va haver una convivència explícita de la policia amb els manifestants", ha dit. També ha promès esbrinar qui va finançar els manifestants. 

Els manifestants que donen suport a l'expresident d'extrem dreta Jair Bolsonaro van entrar a la Cort Suprema, el palau presidencial i el Congrés, demanant als militars que intervinguessin i fessin fora del poder al líder d'esquerres Lula da Silva, que ha retornat al poder després d'un parèntesi de 12 anys després d'una victòria per la mínima davant de Bolsonaro. Les imatges compartides de l'assalt sembla que mostraven a les forces de seguretat dempeus i observant els manifestants marxant cap als edificis governamentals. 

Paulo Pimenta, ministre de comunicacions de la presidència del Brasil, ha dit als periodistes dilluns que els esdeveniments de diumenge no podrien haver passat “sense cert nivell de facilitació”. Ha assenyalat que les portes principals del Congrés i del palau presidencial no estaven trencades, cosa que suggereix alguna forma de col·lusió. “La porta principal no estava trencada, i per això la gent va entrar per la porta. A l'edifici del Congrés, la porta tampoc no va resultar danyada. A la Cort Suprema, es pot veure que la porta va ser destruïda, cosa que clarament em porta a creure que les investigacions molt probablement indicaran que poden haver entrat aquí [el palau presidencial del Planalto] i al Congrés Nacional per la porta principal”, ha exposat i recull l'agència de notícies estatal brasilera Agència Brasil.

Diumenge, el jutge de la Cort Suprema de Brasil, Alexandre de Moraes, va destituir temporalment Ibaneis Rocha, governador del Districte Federal de Brasil, del seu càrrec per tres mesos. Rocha, un aliat de Bolsonaro, ha exercit com a governador del Districte Federal, que inclou la capital Brasília.

Les obligacions de Brasil després de l'assalt

"El primer serà veure les responsabilitats de com ha pogut passar una cosa així quan hi havia mesures de seguretat i què ha fallat", explica en conversa amb ElNacional.cat la investigadora sènior de l'Amèrica Llatina del CIDOB, Anna Ayuso. "De moment, ja ha caigut un responsable de govern de Brasília, però, caldrà veure quines han estat les complicitats. Al mateix temps, dins de la gravetat de la situació, perquè no hauria d'haver passat. Els mateixos polítics han condemnat l'acció. Penso que la democràcia ha quedat reforçada. Una altra cosa és veure com es teixeixen les aliances polítiques".

En aquest sentit, Ayuso opina que aquest assalt a les institucions tindrà un efecte de cohesió de la coalició governant, i dels diversos partits i procedències. "Penso que aquesta situació farà que es faci pinya". Així, la investigadora ressalta també que no creu que aquest assalt hagi enfortit Bolsonaro, sinó més aviat el contrari. "El seu partit se n'ha desdit i això a mitjà termini també afeblirà moviments bolsonaristes". "Un sector de la dreta buscarà refer-se i desvincular-se de Bolsonaro. Fora de poder, Bolsonaro perd capacitat de tornar, s'haurà d'enfrontar a judicis i no només per això, sinó també per corrupció". I què explica, doncs, que l'expresident fos als Estats Units durant aquests assalts? "Va marxar per poder dir que no estava allà i que no hi tenia res a veure. Si no torna, els mateixos seguidors diran que ha marxat, deixa de ser líder fort, perdrà capacitat d'arrossegar la gent i tindrà problemes amb la justícia". 

 

Imatge principal: Luiz Inácio Lula da Silva, president del Brasil / Efe