El primer ministre de Macedònia, Zoran Zaev, ha afirmat aquest dimarts que les autoritats estan preparades per modificar el seu nom afegint-hi un qualificatiu geogràfic per posar fi a la seva disputa amb Grècia.
"Vull que els nostres ciutadans i el poble de la veïna Grècia en sàpiguen els detalls, però abans de res vull veure un èxit en el procés de negociacions", ha destacat, segons ha informat l'agència estatal macedònia de notícies, MIA.
"En aquest context, puc dir que estem preparats per usar un qualificatiu geogràfic, però es tindrà aquí, ja que és un assumpte crucial", ha manifestat el primer ministre macedoni.
En les últimes setmanes, centenars de milers de grecs s'han manifestat a la capital, Atenes, i a la ciutat de Tessalònica per protestar contra l'ús del terme Macedònia en qualsevol acord entre Atenes i Skopje sobre el nom oficial de l'antiga república iugoslava.
Ambdós països estan enfrontats des de 1991, quan Macedònia es va independitzar de l'antiga Iugoslàvia: el problema, segons Atenes, és que el nom del país veí coincideix amb el d'una regió del nord de Grècia on va néixer Alexandre Magne.
Fins ara, Grècia ha aconseguit impedir l'entrada d'aquest país a la Unió Europea i a l'OTAN.
Macedònia va ser reconeguda en 1993 per l'ONU amb la denominació d'Antiga República Iugoslava de Macedònia (FYROM, en anglès), però més d'un centenar de països, entre ells quatre membres permanents del Consell de Seguretat de l'ONU, han reconegut al país balcànic únicament com a República de Macedònia.
En 1995 es va aconseguir un acord interí que detalla les diferències entre els dos països respecte al nom de la República Iugoslava de Macedònia.
El text obliga Atenes i a Skopje a continuar amb les converses sota els auspicis de la Secretaria General de les Nacions Unides per intentar arribar a un acord.
Els ministres d'Exteriors de Grècia i Macedònia van reiterar l'11 de gener el seu compromís per resoldre la disputa, assegurant que estan a l'expectativa dels plans que pugui proposar aquest mes l'enviat de les Nacions Unides.