La propaganda russa s'intensifica per l'allargament de la guerra a Ucraïna amb un clar objectiu: fer veure que no hi ha guerra. El govern rus ha organitzat aquest divendres un acte a l'estadi olímpic Lujnikí de Moscou, amb música, discursos de figures polítiques, militars i, per descomptat, amb el president Vladímir Putin com a protagonista. Malgrat alguns problemes tècnics que l'han interromput cap al final, Putin ha lloat en el seu discurs l'heroisme dels soldats russos durant la "campanya militar especial" dirigida a evitar un "genocidi" a Ucraïna. Segons les autoritats locals, uns 200.000 ciutadans han omplert l'estadi, mentre que els mitjans ucraïnesos parlen de funcionaris als quals la policia hauria ficat en un autobús i forçat a anar al concert. Com a mostra de l'imaginari polític que sustenta actualment el règim rus, Putin ha citat en la seva intervenció la Bíblia, un comandant tsarista, i ha invocat l'esperit de la victòria soviètica contra l'Alemanya nazi.
 

Els assistents al concert / EFE

Agitació

La resposta de Putin al malestar que es comença a fer notar a Rússia i davant els errors càlcul que han allargat la invasió d'Ucraïna, ha estat ben clara i exagerada. Putin, que ha citat la Bíblia per justificar la intervenció militar a Ucraïna, ha considerat que la millor expressió de la unitat del poble rus és com combaten "espatlla amb espatlla" els soldats russos. "Veiem com d'heroicament actuen i combaten els nostres nois durant aquesta operació. Feia molt de temps que no gaudíem de tanta unitat", ha lloat. El president també ha fet una crida als presents per felicitar els ciutadans de Crimea pel vuitè aniversari de l'annexió de la península ucraïnesa. "Per un món sense nazisme!", "Pel president!" i "Per Rússia!", deien els eslògans que es podien llegir a l'escenari. Desenes de milers de persones que no han pogut accedir a l'estadi, perquè només té capacitat per a 80.000 espectadors, han seguit els concerts des de fora. Han actuat artistes que no estan a la llista negra del Kremlin per anar contra la guerra, com ara la concursant d'Eurovisió Polina Gagarina. Dins l'estadi, una pantalla ha projectat imatges heroiques de les forces armades russes. Malgrat el missatge contra Occident, és inevitable veure els paral·lelismes entre la macrofesta de Putin i una final de la Super Bowl o de lluita nord-americana.

 

El moment del problema tècnic que ha interromput el discurs de Putin. Alguns especulen que no era en directe.

Veritat alternativa

Alguns dels presentadors, cantants i assistents del concert portaven el llaç de Sant Jordi en forma de Z, que s'ha convertit en símbol de la intervenció militar a Ucraïna. Els russos solen posar-se el llaç de Sant Jordi coincidint amb el 9 de maig, dia de la victòria contra l'Alemanya nazi en la Segona Guerra Mundial. La popularitat de Putin ha ascendit fins al 79,6% durant l'"operació militar especial", segons els resultats d'un sondeig publicat avui per un centre demoscòpic pròxim al Kremlin. També ha ascendit l'aprovació de la gestió del cap del Kremlin, del 70,2% al 77,2%, entre l'inici de la campanya militar i mitjans de març. Segons els testimonis recollits per la BBC a la cua del concert, alguns dels assistents han confirmat que treballen en el sector públic, i que havien estat pressionats pels seus superiors. "Seré aquí una estona i després me'n vaig... Crec que la majoria de la gent aquí no dona suport a la guerra. Jo no ho faig", ha dit un treballador del metro de Moscou. D'altra banda, el mitjà citat també assegura que als estudiants que han assistit els havien promès un dia de festa si hi anaven.